Mejla

Daniel Swedin

Mensfläckarna är ett monument över krisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.


DS fullt, KS fullt, SÖS fullt, HS fullt, STS fullt, Uppsala fullt, Nyköping fullt, Norrköping fullt, BBS fullt.

I helgen började den dyka upp på folks sociala medier-konton igen, ett fotografi på en lapp där en barnmorska med lite slängig handstil redovisade förlossningsplatserna i och kring Stockholm en vanlig majmorgon nu i våras.

Ska fungera som en bilfabrik

Danderyd, Karolinska, Södersjukhuset, Södertälje... Fullt.

Nu är det högsommar och från flera platser runt om i landet rapporteras om att förlossningsplatser stängts på grund av personalbrist. Det är inte konstigt att blivande mammor och pappor känner sig oroade.

I helgen kunde Aftonbladet berätta om Petra Vinberg Linder som arbetar på förlossningsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm.

I torsdags natt tog hon hand om tre förlossningar och hann därför inte gå på toaletten. Ett foto på hennes vita byxor, fläckade av mensblod, har spridis på nätet och får stå som ett monument över krisen i svensk förlossningsvård.

Hur har vi hamnat här?

En stor del av offentlig sektor styrs sedan 1980-talet av en princip där ständiga mätningar, redovisningar och kontroller ska göra skola, vård och omsorg billigare. Politiker skar ned på resurserna, satte upp mål, gjorde prislistor och drog sig sedan tillbaka i hopp om att välfärden skulle fungera som en konkurrensutsatt bilfabrik.

Blivit lite billigare

I ett sådant system är det ett tecken på effektivitet att ha fullt på förlossningsavdelningarna. Ett sådant system leder ofelbart till att välfärdspersonal får mer att göra, att arbetsmiljön försämras och till slut att folk inte vill arbeta som barnmorska, undersköterska eller sjuksköterska.

Personalen försöker förstås få förlossningsvården att fungera. Det handlar ju om liv. Men när systemet, rutinerna och de principer som styr resursfördelningen inte är byggda för god omsorg är det inte lätt. Då blir en barnmorskas nedblodade byxor priset vi betalar för att vården blivit lite billigare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.