ÅSIKT

Vi måste inte bli en skoputsarekonomi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496
LEDARE

Det kan inte vara lätt att vara Anna Kinberg Batra. I går kväll hade hon bjudits in till politikerveckan Järva för att prata om tudelningen av arbetsmarknaden.

“Jobbklyftan”, sa Kinberg Batra i går. Vi vet ju vad moderatledaren har att säga om den saken.

Enkla jobb, bidragstak och nya jobbskatteavdrag. På det hela taget en politik som prövades under åtta år med Fredrik Reinfeldt, med känt resultat.

Som om inte det vore nog, i går presenterade Arbetsförmedlingen en prognos för 2017 och 2018. Rapporten inleds med konstaterandet att det råder optimism bland svenska arbetsgivare. Efterfrågan på arbetskraft fortsätter och antalet sysselsatta bara växer.

Nya jobb

Får Arbetsförmedlingen rätt kommer Sverige att ha ytterligare 149 000 som arbetar om ett och ett halvt år.

De flesta kommer att vara födda i ett annat land. Åtta av tio jobb kommer att gå till utrikesfödda enligt prognosen. Det är bristen på kompetent och utbildad arbetskraft som bromsar arbetsmarknaden.

Siffrorna talar ärligt talat inte för Anna Kinberg Batras dystra vision av en skoputsarekonomi.

Inte luta sig tillbaka

Betyder det att Stefan Löfven och hans regering kan luta sig tillbaka? Verkligen inte. Arbetslösheten kommer att ligga kvar över 6,5 procent och alldeles för många står fortfarande utanför arbetsmarknaden.

För den som kommer till Sverige är det svårt att tillgodoräkna sig kunskap. I går skrev Tobias Krantz från Svenskt Näringsliv och Martin Linder från fackförbundet Unionen tillsammans om bristerna i valideringssystemet. Det är en gammal fråga, och den måste lösas.

Men mest handlar utmaningen om att ge fler förutsättningar för ett livslångt lärande. Arbetsförmedlingen konstaterar att allt fler av de arbetslösa har alldeles för kort utbildning. Det gäller inte minst de som är födda i ett annat land. Därför behövs stora insatser för att bygga ut vuxenutbildningen och förutsättningarna för vuxenstudier.

ARTIKELN HANDLAR OM