Mejla

Anders Lindberg

Överge inte Turkiets folk

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Nu börjar dimmorna klarna efter söndagens turkiska folkomröstning om att införa presidentstyre. Regimen, med Recep Tayyip Erdoğan, i spetsen vann.

Men det var inget fritt och rättvist val.

”Vet er plats”

”[Folkomröstningen] ägde rum på ojämlika villkor och de två sidorna hade inte samma chanser. Väljarna fick inte objektiv information om viktiga delar i reformen och civila organisationer kunde inte delta”, skriver de internationella valobservatörerna i sin rapport.

Erdoğans svar var tydligt: ”Vet er plats”.
Så talar diktaturens kreatur.

Bristen på respekt för demokratiska värderingar matchas i dagens Europa enbart av Vladimir Putin och Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko.

Omfattande valfusk

Det största oppositionspartiet CHP krävde att folkomröstningen ska ogiltigförklaras efter rapporter om omfattande valfusk men det avslogs. Eftersom presidenten vann med bara 51,4 procent av rösterna kan fifflet mycket väl ha avgjort.

Men granskar man Erdoğans valseger lite närmare förlorade han faktiskt de tre storstäderna Istanbul, Ankara och Izmir. Den kurdiska minoriteten gick trots undantagstillstånd man ur huse till valurnorna för att protestera.

Erdoğans regim är bortom räddning

Europa får inte ge upp om de miljoner människor i Turkiet som röstade mot Erdoğans auktoritära ambitioner. Drömmen om ett demokratiskt land som medlem i EU måste få leva vidare.

EU och Sverige behöver fortsätta bygga goda relationer till människorna i Turkiet, med demokratirörelsen och civilsamhället, med universitet och människorättsorganisationer.

Men Erdoğans regim är förmodligen bortom räddning. EU bör frysa förhandlingarna om medlemskap tills han har avgått. Om brotten mot mänskliga rättigheter fortsätter måste frågan om ekonomiska sanktioner upp på bordet.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.