Mejla

Eva Franchell

Varning för vit medelålders-tv

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Börje Thuresson / AFTONBLADET / 6036
SVT - lika förutsägbar som en parmiddag i Bromma.

Får vi lov att presentera Jan Helins dreamteam.
Gänget som ska leda SVT:s nya morgonstudio marknadsförs stenhårt. Det gamla gråa gardet åker ut och in kommer det nya och mobilanpassade gäng som ska locka unga tv-tittare.
Från och med i höst ska de leverera Sveriges mest spännande nyhetsprogram ... men vänta nu. Ungt och spännande ... Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath, Pelle Nilsson, Åsa Avdic och Alexander Norén har en gemensam medelålder på över fyrtio.

Parmiddag i Bromma

Det handlar om en mycket blygsam föryngring och frågan är om den verkligen imponerar på publiken.
Värst spännande är den inte heller. Det vilar ett homogent svenskt medelålders Volvo och villa-perspektiv över den här satsningen. Lika förutsägbar som en parmiddag i Bromma.
“Bristen på mångfald är inte bara anmärkningsvärd, den är alarmerande”, skriver också tolv programledare i en debattartikel i Expressen. Bland dem finns Alexandra Pascalidou, Tara Moshizi och Doreen Månsson. De anser att det finns kompetenta journalister med annan bakgrund än den traditionellt svenska.

Lämna villaförorten

Så är det givetvis. Det finns talanger överallt i samhället och det kan tyckas märkligt att SVT då fastnat för sex personer som är så lika varandra. Det var inte länge sedan Jan Helin lämnade Aftonbladet, men vi kanske ändå måste påminna honom om den här tidningens kommersiella framgång - mixen. Det är blandningen som drar den stora publiken så låt programledare med olika bakgrund öka spänningen i rutan. En gammal och en riktigt ung. Eller Karin Magnusson och Alexandra Pascalidou, ingen säger att det måste vara jämna par.

SVT:s divisionschef Anne Lagercrantz säger att det varit svårt att rekrytera programledare med annan bakgrund. Nästa gång hon drar i gång processen får hon allt lämna Stockholms villaförorter.

avEva Franchell

Publicerad: