ÅSIKT

Ställ spädbarn i kö till skolan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: colourbox.com / MAXPPP
LEDARE

I dagsläget ställs barn i kö för att ha möjligheten att komma in på populära skolor. Det kan låta fantastiskt rättvist med att köa. Ställa sig i kö. Ta en nummerlapp och vänta på sin tur. Men vi glömmer att livet inte väntar. Och att alla föräldrar inte har samma möjligheter.

Skolkommissionen kom i april med förslag på hur vi kan göra skolan mer likvärdig. Ett av förslagen är den hårt kritiserade idén om att ersätta kötid med en typ av lottningssystem till populära skolor. Men i förra veckan gav utbildningsminister Gustav Fridolin besked om att regeringen inte tänker gå vidare med skolkommissionens förslag.

Skeptisk Fridolin

Fridolin, som själv är skeptisk till förslaget, menar på att frågan är parlamentariskt död och inte kommer att införas. Däremot ser Fridolin positivt på kommissionens förslag om permanenta stadsbidrag till problemskolor.

För barnen är det nuvarande systemet i mångt och mycket redan ett lotteri. Förstod inte dina föräldrar att de skulle ställa ett spädbarn i kö till Engelska skolan? Jaha, är du född i oktober. Nej då är det redan kört.

Lottningen borta

Nu är lottning borta från den politiska dagordningen och det är kanske lika bra. Förslaget skulle ändå aldrig gå igenom.

Men problemen kvarstår. Skolsegregationen och det fria skolvalet dömer många barn till ett livslångt utanförskap. Alla får inte samma chans i dag.
Vill vi verkligen ha det så i Sverige 2017?

De politiker som dödat förslaget om lottning borde nu förklara vad de vill göra i stället. Än så länge är det lika tyst som i Jan Björklunds drömklassrum.

avBim Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM