ÅSIKT

Tova Moberg fick aldrig ta studenten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jerker Ivarsson
I onsdags hölls en minnesstund i Iggesund för Tova Moberg som misstänks ha blivit mördad.
LEDARE

Om ett par veckor skulle hälsingetjejen Tova Moberg ta studenten. I går häktades hennes 22-årige expojkvän på sannolika skäl misstänkt för mord. Under söndagen den 14 maj anmäldes 19-åriga Tova Moberg försvunnen av sina föräldrar. Sent i måndags kväll hittades den unga kvinnan död i vattnet vid en gård i Hudiksvalls kommun.

Nu väntar rättegång. Om det är 22-åringen som dödat Tova vet vi ännu inte. Men däremot ser vi att mäns våld mot kvinnor inte enbart är enskilda tragiska historier som det ofta framställs, utan ett samhällsproblem.

Störst risk för våld i hemmet

Den plats där kvinnor löper störst risk att utsättas för våld är i hemmet, sen arbetsplatsen. Den säkraste platsen för en kvinna att uppehålla sig på är allmän plats. Samtidigt känner sig kvinnor mer otrygga där än någonsin.

I den undersökning som Brottsförebyggande rådet genomförde förra våren uppgav 31 procent av kvinnorna att de känner sig ganska eller mycket otrygga när de går ut i sitt bostadsområde på kvällarna. Det är en ökning med sex procentenheter från den förra mätningen som gjordes 2015.
Aftonbladets Kerstin Weigl har tilldelats Stora journalistpriset för sina artiklar om dödligt våld mot kvinnor. Tillsammans med Kristina Edblom har hon granskat omständigheterna för de 267 kvinnor som dödats av en närstående man i Sverige under 2000-talet.

Sexton mördade av närstående man

Kerstin Weigl skrev så sent som i april i år om de sexton kvinnor som dödats av en man i deras närhet under förra året. Nästan samtliga hade blivit mördade i sina hem. Sjutton minderåriga barn förlorade sin mamma, fem barn såg mordet – och sju av kvinnorna dödades när det ville lämna mannen.
Förra året presenterade regeringen en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin betonar särskilt förebyggande insatser och mäns delaktighet och började gälla den första januari i år.

Tar våldet på allvar

Som en del i genomförandet av strategin avsätter regeringen 600 miljoner kronor fram till 2020 – samt 300 miljoner kronor i utvecklingsmedel för kommuner och landsting.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér är tydlig om det dödliga våldet.

”Siffrorna måste ner. Målet för regeringens politik är att våldet mot kvinnor måste upphöra. Punkt”, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Det var många som ville sörja tillsammans på minnesstunden för Tova Moberg vid Iggesunds simhall i onsdags. Nu får vi hoppas på samma engagemang från resten av samhället när regeringen tar frågan om mäns våld mot kvinnor på allvar. Men det är bråttom, för minst tretton kvinnors liv står på spel – varje år.