ÅSIKT

Antivaccinationslobbyn får sköta om välfärden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: HandanOzcelebi / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Barnavårdscentralen Allvis i Stockholm spred felaktigheter om vaccin på en informationsträff med nyblivna föräldrar.

Nyligen kunde Dagens Nyheter berätta att barnavårdscentralen Allvis på Södermalm i Stockholm sprider ovetenskaplig information om vaccinationer till nyblivna föräldrar.

På en föreläsning som tidningen besökt påstod en barnmorska att de sjukdomar som små barn vaccineras emot överdrivs av myndigheterna.

Inte första gången

Varken kikhosta eller mässling - en av världens vanligaste dödsorsaker bland barn under fem år - är särskilt farliga. I stället är det vaccinationerna som är farliga.

Antroposofiska Allvis har vårdavtal med Stockholms läns landsting för att bedriva mödravård och barnavårdsverksamhet. Nu är det borgerligt styrda landstinget missnöjda med de farliga dumheterna som sprids av barnmorskorna och avtalet med barnavårdscentralen ska ses över.

Det är lite konstigt. Antroposofernas syn på vaccin är ju ganska känd, och att det skulle kunna sluta så här när man först privatiserade barnavårdscentralerna och tecknade vårdavtal med Allvis borde man kanske ha förstått. Det är ju inte första gången de får kritik.

Nå, under de senaste åren har många politiker har fått spela förvånade över tillståndet i Sverige.
Till exempel har vi fallet där en dömd pedofil startade och drev tre friskolor i Stockholmsområdet. Eller gången då en annan pedofil startade en barnvaktfirma och sökte jobb som rut-subventionerad barnvakt.

Hjärntvätt som jobbhjälp

Rehabiliteringshem för unga och sköra människor har skötts av grovt kriminella. Svenska kommuner har placerat ensamkommande flyktingbarn i nystartade familjehem som drivs av kriminella gäng.

Och just det, i den så kallade i arbetslinjens namn fick vi jobbcoacher som med hjälp av healing, beröringsterapi och hjärntvätt skulle göra oss mer arbetsamma. Bland Arbetsförmedlingens så kallade etableringslotsar pågick det misstänkta försök att rekrytera arbetslösa till terrorsekten IS.

Alla sådana här fall har följts av politiker som berättar hur förvånade och besvikna de är. Som om de inte vet hur det gått till när pedofiler, gangsters och antivaccinationslobbyn gavs förtroende att driva vår välfärd.

Valfrihetens pris

För några veckor sedan lämnade landets samlade högeropposition in sina budgetmotioner. De kan vara värda att läsa, för här avslöjas det hur man vill påverka samhällsutvecklingen.

Nästan allt som är konstigt här ovan går dessutom att härleda till ett budgetförslag som presenterats tidigare. Varenda vansinnigt avslöjande utspelar sig på områden där privatiseringarna drivits som längst.

Det handlar om samhälleliga sektorer som av politisk övertygelse privatiserats, outsourcats och konkurrensutsatts. Det är också verksamheter som finansieras av våra skattepengar.

De kallar det för valfrihet, och då är farlig propaganda på barnavårdcentralen och mc-gäng som vårdar unga tydligen ett pris vi utan knussel ska betala.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Välfärd