Nu ska vi tycka synd om de norska miljardärerna

Skatt på 1 procent – då flydde laxmannen till Schweiz

Resande mot Genève, gå till gaten.

I tuffa tider måste alla dra sitt strå till stacken. Så brukar det låta, och den pågående ekonomiska krisen är inget undantag. Hushållen kämpar mot den höga inflationen, rusande matpriser och växande lånekostnader. Lönerna krymper och facken har hållit tillbaka i förhandlingarna, tagit ansvar för att inte elda på inflationen genom några större löneökningar.

Vi inbillar oss att vi tar smällen tillsammans. De flesta har inget val.

Flydde landet

Men det är inte alla vi har lika höga förväntningar på. I Norge rapporteras det att rekordmånga miljardärer och miljonärer flytt landet som svar på en höjd förmögenhetsskatt. Under 2022 tog 30 av landets rikaste personer sitt pick och pack och begav sig till lågskattelandet Schweiz.

Förmögenhetsskatterna i fråga skulle höjas till sammantaget max 1,1 procent.

– Detta är tyvärr en realitet med dagens skattesystem. Det är omöjligt att rättfärdiga sådana kostnader på företaget när man vill skapa nya jobb, sa affärsmannen och laxmiljardären Tord Ueland Kolstad till norska TV2.

Inga konstigheter

Affärsvärlden verkar överens om att rikemansflykten var väntad. Professor Ole Gjems-Onstad från norska Handelshögskolan föreställer sig till och med att resten av norrmännen sympatiserar med miljardärerna.

– En del politiker skyller på de rika som flyttar, men jag tror mycket vanligt folk helt enkelt inte gillar att våra bästa investerare lämnar.

Arbetare och medelklass har tvingats hålla tillbaka lönekraven för att inte spä på inflationen ytterligare. De ska kämpa med att få ihop till mat och hyra, betala elräkningar och bostadslån. De riskerar att bli arbetslösa när både företag och offentlig sektor drar ner på utgifterna.

Men att värdar rekordhöjer hyror, matbutiker drar upp priserna och rika smiter undan skatter ses som en naturlag.

Inget nytt

Det börjar framträda ett visst mönster. Även i klimatkrisen verkar förväntningarna på de allra rikaste vara noll. Vanligt folk ska skämmas om de slänger gräddfilsförpackningen i hushållssoporna och straffas med flisande träbestick till hämtpizzan. Miljardärerna flyger privatjet och köper nya sneakers så snart skosnörena på de gamla gått upp.

Laxmiljardären Kolstad berättade för norska Aftenposten att han först inte hade några vänner i Schweiz. Men nu när fler norrmän flyttat dit brukar de gå och dricka kaffe tillsammans.

Även miljardärerna hanterar krisen tillsammans.


Är det dags för en förmögenhetsskatt i Sverige? Hur skulle du känna om svenska investerare drog till Schweiz? Och i vilket läge kan du själv tänka dig att fly fältet?

Chatta med Susanna om daltandet med miljardärerna.

Livechatten öppnar 09.00 men du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Susanna Kierkegaard
  13 april 2023

  Tack för alla inlägg, ni var många som skrev idag så har inte hunnit publicera allt. Hoppas ni får en trevlig torsdag. Vi hörs snart igen!

 • 13 april 2023

  klassskillnaden ökar. klart dom skall betala. Vi ,fotfolket, skall hålla tillbaka, betala och se glada ut. Vända poå varenda öre. Och dom rikare blir bara rikare.

  Stina

  Ja det är inte alla som ska hjälpa till att hålla inflationen nere

  Susanna Kierkegaard
 • 13 april 2023

  Bättre att fokusera på att förbättra sin egen situation än att störa sig på andras. Det är mitt tips

  Daniel Fäldt

  Låter som en lite tjurig syn på samhället

  Susanna Kierkegaard
 • 13 april 2023

  Sverige var på många sätt ett bättre land när vi hade förmögenhetsskatt. Kanske är de rika som flyttar inte så betydelsefulla som de föreställer sig? Det verkar i alla fall inte vara så mycket att oroa sig för.

  Mathias K

  Ja det är väl värt att prova

  Susanna Kierkegaard
 • 13 april 2023

  Självklart ska skatt betalas efter inkomst, men det var länge sen något sådan skedde. Det spelar ingen roll vilken regering som styr, de rika kommer fortsätta bli ännu rikare.

  Stefan

  STEFAN LJUNG

  Inte bara inkomst, även förmögenhet! Men tyvärr har du nog rätt i nuläget...

  Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln