Kristersson måste göra det kul att skaffa barn

Jublande barnmorskor är inte bara bra

Statsminister Ulf Kristersson (M) ror omkring med lokala barn i Harpsundsekan i Harpsund. Men styr han landet åt rätt håll?

Det har aldrig någonsin fötts så få barn i Sverige som det senaste halvåret.

Statistiska Centralbyråns, SCB, aktuella statistik borde ge regeringen stora bekymmer. Myndigheten skriver att det inte fötts så få barn på 20 år, men då var landets befolkning 1,6 miljoner färre.

Så vi står alltså inför en ny sorts bottennivå.

SCB:s demograf Lena Lundkvist talar om en ”störtdykning”. Tendensen är densamma över hela befolkningen, oavsett utbildningsnivå, om man är född i Sverige eller utomlands, bor i stad eller landsbygd.

Flera kriser samtidigt

Den stora frågan är varför svenskar inte vill sätta barn till världen?

En slängig ledarskribent skulle kunna påstå att det sammanfaller med att Ulf Kristersson blev statsminister.

Sedan dess har kriserna i Sverige gått slag i slag. Inflationen skenar, gängkrigen förvärras och koranbränningarna har lett till en konflikt med stora delar av den muslimska världen.

Att det låga barnafödandet hänger ihop med SD-regeringen är faktiskt en lika god teori som andra.

Forskarna har nämligen inte heller några svar än.

Olika spekulationer

Ekonomin spelar givetvis roll, pandemins efterverkningarna kan inte heller underskattas. Kanske beror det på oron för klimatförändringar. Eller så har vi en beteendeförändrad generation där unga hellre satsar på sig själva än på att bilda familj.

De enda som har anledning att jubla på kort sikt är barnmorskorna. Att barnafödandet har minskat i nio av landets tio största kommuner jämfört med förra året märks på förlossningsavdelningarna.

– Det har varit mer hanterbart, säger en intervjuad barnmorska på Karolinska sjukhuset till SVT.

Bättre arbetsmiljö

Plötsligt har barnmorskorna tid att ge födande kvinnor den omsorg de behöver. Kvinnor kan komma in direkt när värkarbetet satt igång istället för att mötas av beskedet att avdelningen är full.

Men att förlossningsvården jublar visar mest hur underdimensionerad den varit tidigare. Nog kan all rapportering om kaoset inom vården också vara en faktor till att vissa faktiskt väljer bort att skaffa barn.

I slutändan blir alla förlorare om utvecklingen fortsätter. De som föds idag tvingas försörja en allt större och åldrande befolkning. Kristersson och gänget måste helt enkelt göra det kul igen att göra barn i Sverige.

Varför störtdyker barnafödandet i Sverige? Chatta med Jonna Sima klockan 09:00. Du kan skicka in dina synpunkter och frågor redan nu!

 • Jonna Sima
  21 sept 2023

  Tack för chattandet idag. Hoppas ni får en fortsatt fin dag, och att många barn blir gjorda framöver. ;) /Jonna

 • 21 sept 2023

  Vill lägga till

  Väldigt, väldigt glad för barnmorskor o dom som föder. En stor händelse som för det allra mesta är underbart att få uppleva.

  Fantastiska barnmorskor är en stor del i den glädjen

  Flexibel 33

  Kunde inte hålla med mer! Jag har fött tre bar de senaste åtta åren och varje gång har jag varit så oerhört imponerad av barnmorskornas – och de underbara och omistliga undersköterskornas – arbete! De borde få alla förutsättningar att kunna utföra sitt arbete ordentligt – alltid!

  Jonna Sima
 • 21 sept 2023

  Tror att de flesta som skaffar barn i Sverige gör det planerat dvs de barn som nu föds planerades under Magdas regering Så visst finns det ett samband mellan framtidstro och om man skaffar barn.

  Mia

  Så kan det vara, även om inte alla barn tillkommer med planering.

  Jonna Sima
 • 21 sept 2023

  Är det för att man inte vill eller inte kan få barn? Tycker det är en väsentlig fråga att undersöka för att förstå..

  katarina

  Det är sannolikt en kombination. Men forskarna har en del att jobba med på det här området. Jag tror att många har trott att IVF alltid kan lösa barnlösheten, sedan inser man att det inte alltid går ändå. Kanske är det här den generation där vi ser resultatet av det? Många kvinnor har väntar lite för länge i tron om att vetenskapen skulle fixa det för dem? Ännu en spekulation! Men visst är det intressant?

  Jonna Sima
 • 21 sept 2023

  Med dagens regering förläggs straffet för misslyckande på enskild individ. I ett sådant samhälle ryms inte att vara småbarnsförälder. Varför skulle du som kvinna vilja föda barn in i en så ojämlik värld? I vår nuvarande regering finns politiker som vill att kvinnor ska tillbaks in i hemmet! Många kvinnor vill inte det! Därför väljer vi att inte skaffa barn! Om ni vill att vi ska föda barn så tror jag på: jämställt samhälle, trygg skola med mindre klasser, mer skattepengar till jämlik sjukvård, delat föräldraransvar, jämställd pension, juridisk jämställdhet, nolltolerans mot mäns våld!

  Anette

  Väl talat!

  Jonna Sima