Mejla

Anders Lindberg

Försvaret av demokratin börjar med Harry Potter

Av historien lär vi oss att motstånd alltid lönar sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Harry Potter spelas av Daniel Radcliff
Harry Potter spelas av Daniel Radcliff

SÄLEN Två saker som alltid brukar prägla Folk och försvars rikskonferens är yllekoftor och svarta hål i försvarets ekonomi. I år är inget undantag, även om Försvarsmakten numera är en växande myndighet.

Men när konferensen inleddes på söndagen så överskuggades bråket om försvarsekonomin av världsläget. Göran Arrius, som är ordförande i både Saco och i Folk och försvar, öppnade konferensen i moll.

Demokrati är något ovanligt i både tid och rum, sa han. Det är någon vi måste vara rädda om.

Sedan fortsatte det i samma stil. Utrikesminister Ann Linde konstaterade att ”Ett väpnat angrepp kan inte uteslutas”. Det är en nyckelmening hämtad från Försvarsberedningen och om man tänker igenom vad det faktiskt betyder är det en påtagligt skrämmande analys.

Lena Hallin, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, beskrev Rysslands övergång till en allt mer icke linjär krigföring där det nya normalläget i vår omvärld blir en enda stor gråzon mellan krig och fred.

Ryssland använder ekonomiska medel, cyberattacker, påverkansoperationer, hot och spionage. Syftet är att splittra och försvaga EU och Nato.

– Hotbilden från i går är verklighet i dag, sa Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen.

Han beskrev sin uppgift som att ”skydda det mest skyddsvärda, Sveriges demokrati” mot en lång rad hot där de normer och värderingar som vårt samhälle vilar på är under press.

Den röda tråden är att vårt sätt att leva, vår liberala demokrati och en världsordning byggd på regler och avtal i dag utmanas av starka krafter. Och att det ser ut som att vi förlorar.

Jag kan känna en smula lust att protestera, inte mot analysen - men mot den lite uppgivna tonen.

Ja, hoten är omfattande och mer mångfacetterade än tidigare.

Ja, särskilt Ryssland och Kina utgör högst påtagliga problem, vilket blivit allt mer uppenbart de senaste åren.

Ja, den liberala demokratin är utsatt för en starkare press från högerpopulister och extremister än tidigare. Det öppna samhället har både inre och yttre fiender.

Men om historien lär oss någonting är det att motstånd lönar sig. Vi kan försvara oss - om vi vill.

I historikern Timothy Snyders Om tyranni: tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet drar författaren slutsatser av hur demokratier bildades och dog under 1900-talet.

Seklet präglades av tre demokratiska vågor. Den första efter första världskriget, då bland annat Sverige blev en demokrati. Den andra kom efter andra världskriget och den tredje efter kalla kriget då Österuropa blev fritt.

Många av de demokratier som bildades försvann efter några år, som Ryssland, Tyskland och Tjeckoslovakien. Hur gick det till?

Timothy Snyders analys är att det framförallt handlar om värderingar och de institutioner som bär upp samhällets värderingar.

Vill vi försvara demokratin så ska vi börja med att försvara institutionerna; domstolar, tidningar, fackföreningar och självständiga myndigheter. Och det kan var och en av oss göra framgångsrikt.

En annan av Timothy Snyders lärdomar att höja blicken från skärmarna och läsa böcker. Den kan låta banalt men handlar om att förbättra vårt eget kritiska tänkande och förmåga att inte följa strömmen.

Han rekommenderar oss bland annat att läsa litterära giganter som Varats olidliga lätthet av Milan Kundera och Bröderna Karamazov av Fjodor Dostojevskij.

Men de viktigaste böckerna i modern tid är nog Harry Potter-serien av J. K. Rowling. En hel generation ungdomar har lärt sig hur auktoritär makt fungerar och att den måste bekämpas. Det är dessa ungdomar som är framtidens väljare.

Om ni inte läste Harry Potter på det sättet första gången så läs om dem, rekommenderar Snyder. För allt finns där.

Jag tror Timothy Snyder sätter fingret på något helt centralt. Politiken ligger, som bekant, nedströms kulturen. Om 1984 av George Orwell var det kalla krigets mest kraftfulla varning mot totalitära ideologier kan Harry Potter och hans trollstav fylla samma funktion i post-sanningens tid.

Avståndet från Högfjällshotellet i Sälen till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom är nog kortare än man kan tro.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.