Sam Assadi

Snart har Trump rört till Coronakrisen också

Skippa presidentens machoideal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Försöker tona ner smittorisken, när coronaviruset tar fart i USA.
Försöker tona ner smittorisken, när coronaviruset tar fart i USA.

“Du hör aldrig om dessa människor"(...) "för vissa går till jobbet men blir bättre”.

Så lät det när president Donald Trump förra onsdagen försökte lugna den amerikanska befolkningen, i en intervju med Fox News. Uttalandet mötte starka reaktioner, och sågs som en uppmaning till coronavirus-smittade att fortsätta gå till jobbet.

Visst, han låter som västvärldens svar på Bagdad Bob. Vi är vana vid hans tirader och hitte-på. Ibland kan det till och med bli lite komiskt. Men det här är farligt på riktigt.

Den starke mannen

För Trumps beskrivning av ”dessa människor” är den starka mannen som strävsamt går till jobbet och fortsätter slita, trots att han är smittad med coronavirus. Enligt denna logik blir den svage alla smittade som nu lyssnar på myndigheternas råd och stannar hemma vid sjukdom. USA:s president bygger upp en falsk motsättning mellan starka och svaga. En medveten retorik om en "stark man" som förstås inte existerar.

För ni vet, lite coronavirus har ingen dött av. Eller hur? Det är bara att duscha bort skiten när man kommer hem, sova lite och sedan göra nästa arbetspass. Ja, jag skämtar.

Men när Trumps ”starka män” corona-hostar i hissen på väg upp till kontoret utsätts riskgrupperna för livsfara.

Då måste alla med astma, alla äldre och andra riskgrupper såklart leva med att tuppliknade män går sjuka till jobbet. När de istället bör ligga hemma och kontakta närmaste vårdinrättning.

Du är inte stark om du smittar ner din arbetsplats. Möjligtvis saknar du rätt information. Men stark är du inte.

Hårdingar går inte till doktorn

När vicepresident Mike Pence under en presskonferens får frågan om han och Trump testas för corona, så är svaret nej. Ingen på plats kunde svara om Trump testats. För så är det – hårda gubbar går inte till doktorn. Det är tuffare att vara sjuk. Trump ger oss falska beskrivningar om vem som är svag och stark i samhället.

Därför måste politiker försvara förnuftets gränser. Särskilt mot Trump som misstror vetenskap och fakta. Och slutligen – om du är sjuk: stanna hemma.

Smitta inte ner oss andra i ett försök att vara macho.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.