Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Nu vet vi varför posten inte kommer

PostNord borde vara samhällets nav

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

PostNord har hamnat i skandal efter skandal efter att brev, paket och viktig post inte kommit fram. Nu avslöjar Dagens Nyheter att bolaget står nära konkurs.
PostNord har hamnat i skandal efter skandal efter att brev, paket och viktig post inte kommit fram. Nu avslöjar Dagens Nyheter att bolaget står nära konkurs.

LEDARE

Föreställ dig att du får ett kravbrev från inkasso innan posten ens hunnit leverera räkningen inkassokravet gäller. Eller att du i värsta fall hamnar hos Kronofogden, utan att ha sett vare sig faktura eller inkassokrav. Det första hände Anna-Karin och berättades i riksdagen efter att Gustaf Lantz (S) samlat in berättelser om det dåvarande postkaoset i Uppsala. Det andra hände Jonas Carlsson i Hallsberg – och ingen av dem är ensamma.
Posten har slarvat bort både räkningar, försäkringskassebesked och journaluttag. I julas fick många gå tomhänta till barn och barnbarn när paketleveranserna blev försenade. 2017 fick Svenska Dagbladet se interna siffror som pekade på att över 5 miljoner brev tappats bort – bara under föregående år.
Det svenska posthaveriet säger något om samhället i sin helhet. Vanliga människor som gör rätt för sig hamnar trots sitt slit i kläm – eftersom man inte kan lita på något så basalt som posten. Och nu vet vi varför.

Sveriges näststörsta bolag snart i konkurs

Dagens Nyheter har i dagarna skrivit om turerna bakom att svenska posten privatiserades och slogs ihop med sin danska motsvarighet för att bli PostNord. I korthet förvandlade affären den svenska kassakon till en förlustaffär. Nu står man vid konkursens rand.

Posten var en gång navet i det svenska samhället. Det band samman alla orter, från norr till söder, från storstad till glesbygd. Sverige är till ytan ett enormt land. Posten var en garant för att vi alls hölls ihop. I dag ser vi i stället hur postkontoren i lands- och glesbygd har lagts ned. I motsats får vi i storstäderna ett överflöd av paketleverantörer och budfirmor, och vart exakt paket eller brev ska hämtas ut är högst oklart. Kom posten med DHL kan det vara på ett ställe, eller på ett tredje. PostNord kommer till Ica, men inte säkert till ditt när-Ica. Ibland står paketet utanför dörren, ibland ligger det på uthämtningsstället, fastän du varit hemma när posten kommit förbi.
Och ingen av dess förändringar garanterar alltså att man ens får sina räkningar i tid.
Det är med rätta som människor är upprörda.

Håll Centern borta

Det är inte en naturlag som gjort att systemet för den svenska posten ser ut som den gör. Det är medvetna beslut och politisk övertro på marknadens krafter som gjort att Rundvik saknar postombud samtidigt som Stockholm fullständigt drunknar i dem – utan att för den sakens skull få paket eller brev i tid.
Maud Olofsson, dåvarande centerpartiledare, som ledde sammanslagningen av svenska och danska posten har visat sig vara Sveriges dyraste politiker genom tiderna. Med miljardförlusterna i och med PostNord och det famösa köpet av Nuon har få andra partier orsakat lika stora kostnader för svenska skattebetalare som Centerpartiet.

Och i slutändan ligger det också nu på staten, regeringen och riksdagen som ansvarar för att vända utvecklingen.
Den tidigare finansministern Allan Larsson (S) kan vara något på spåren när han säger att Sverige bara borde låta PostNord möta den där konkursen och sedan köpa tillbaka den svenska delen av företaget och låta danskarna laga resterna bäst de kan.
Posten har ett fundamentalt samhällsuppdrag. Lyckas man inte leverera på det är det dags att bygga om och bygga rätt. Men man bör hålla Centerpartiet långt borta.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Maud Olofssons nota inte betald

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gustaf Lantz

Maud Olofsson

Posten

Centerpartiet

Postnord