Mejla

Ingvar Persson

Att prata om sänkta löner är respektlöst

Arbetsgivarnas världsbild oroar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Så här års domineras ekonomisidorna av börsbolagens rapporter. Siffror för omsättning, vinst och lönsamhet fladdrar förbi. Aktieägarna kan dessutom ofta glädja sig åt höjda utdelningar.

Årets rapportflod utgör inget undantag. Lastbilstillverkaren Volvo, vapenproducenten SAAB och verkstadsföretaget SKF är bara tre stora svenska industrikoncerner som vill dela ut mer pengar till sina ägare.

Mitt i företagens redovisning av vinster och utdelning kom i fredags ett helt annat slags besked. Industrins arbetsgivarorganisationer förklarade att årets lönerörelse måste landa i reallönesänkningar för de anställda.

Mindre än inflationen

Arbetsgivarna tycker att kostnaderna på sin höjd får öka med 1,4 procent. Det är en bra bit under inflationen. Och då ska ändå allt, anständiga pensionsvillkor, låglönesatsningar och arbetsmiljökrav, räknas in.

Argumenten känns igen. Det är dåliga tider på gång. Dessutom är världen full av osäkerhet. Handelskrig, brexit och nu dessutom coronavirus. Det möjliga eländet har ingen gräns.

Vi kan förstås rycka på axlarna och konstatera att det pågår en förhandling. Budet från arbetsgivarna inom industrin kan ses som ett skamlöst men ganska oförargligt försök att pruta.

En världsbild som oroar

Det vore att göra det lite för lätt för sig. Arbetsgivarnas skambud antyder nämligen en syn på världen som borde oroa oss.

Med vår modell för lönebildning skulle det dessutom styra utvecklingen för i stort sett alla löntagare. Fackföreningsrörelsen tar ansvar för modellen. Naturligtvis är det ingen som tror att allt i de bud man startar med kommer att gå igenom. Men alla förslag ligger ändå inom det rimligas gräns.

Det gör inte ett bud som nästan med säkerhet kommer att leda till sänkta reallöner för de flesta.

Bättre med mer betalt

Dessutom är det allt fler ledande ekonomer som menar att redan dagens låga löneökningstakt blivit ett problem. Sverige skulle fungera bättre om folk fick lite mer betalt.

Världen är full av osäkerhet, inte minst den värld som möter svensk industri. Men det kan inte vara meningen att industriarbetare, undersköterskor och fastighetsskötare ska bära den osäkerheten medan de som påstås vara viktiga just därför att de tar risker, kapitalförvaltare och aktieägare, kan fortsätta att räkna sina allt större utdelningar.

Det brukar sägas att svensk arbetsmarknad fungerar bra, och det är sant. Men vill vi bevara den situationen måste parterna visa varandra respekt. Fredagens arbetsgivarbud till Sveriges löntagare var helt enkelt respektlöst.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.