Mejla

Daniel Suhonen

Timbro är livsfarliga

Välfärden ska vara ganska kass för de flesta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu vill Timbro privatisera resten. Det avslöjades i veckan i en debattartikel i Dagens industri (16/9 2019). Dagens halvprivatiserade, halvfungerande, hårdbantade, under skattesänkningar knäande välfärd är inte tillräckligt privatiserad och skattesänkt löd budskapet. Målet för Timbro är en välfärd ungefär som i USA där de som har råd köper vad de vill från ett smörgåsbord av privat överflöd medan de fattiga, alltså de flesta av, oss får hålla till godo med smulor.

Den amerikanske vänsterteoretikern Noam Chomsky har sagt att den bästa standardtekniken för att montera ner ett välfärdssystem är att ”minska resurserna, se till att saker inte fungerar, människor blir arga, du överlämnar det till privata företag.”


Missförstå mig rätt. Timbrochefen Karin Svanborg Sjövall är en mycket trevlig person, vi har kul när vi möts, men offentlig välfärd för vanligt folk har aldrig varit den nyliberala tankesmedjans melodi. Målet för Timbro med hundratals miljoner i anslag av näringslivet, är en svag stat som skisseras fritt efter valfri darwinistisk Ayn Rand-roman.

Så ska vanligt folk dessutom även tvingas betala för de rikas privatskolor och privatvård

Nu har Timbro riktat in sig på nästa delmål: att privatisera finansieringen av välfärden, genom att låta privata pengar tryffera den torftiga grundnivå det offentliga står för. Välfärden ska vara ganska kass för de flesta, men där var och en på timbroitiska ”fritt väljer” sin välfärd. Den som inte kan betala en bra cancervård får välja en billigare variant.

Att klasskikta välfärden genom att blanda grogg av skattepengar och privata tillägg är huvudstrategin. Så ska vanligt folk dessutom även tvingas betala för de rikas privatskolor och privatvård, som forskaren John Lapidus förklarade på DN debatt nyligen.


Som skicklig ombudsman för den översta procenten har Timbro sedan starten 1978 ackompanjerat och iscensatt hela den förstörelse av välfärden vi nu står mitt i. Med dagens välfärdskris med resursbrist, privatiseringar, NKS-haverier och vårdköer, en åldrande befolkning på det och samtidigt en relativt välmående övre medelklass inser Timbro att stunden är kommen för att slutgiltigt göra processen kort med den generella välfärden. Vi vet att vi står inför en ekonomisk nedgång. Krisen är Timbros stora möjlighet.

All människor i vårt land vill ha en fungerande sjukvård

I en opinionsmätning nyligen blev sjukvården återigen den allra viktigaste fråga för väljarna. Det har den varit länge. Alla människor i vårt land vill ha en fungerande sjukvård, där det finns tid, plats, och kompetent personal. De flesta är beredda att betala för det, gärna över skattsedeln. Men vad gör en högavlönad svensk som med Magdalena Anderssons budget fått 20 000 eller 600 000 kronor i sänkt skatt? Huset är renoverat. Ungarna har fått sin etta. Men sjukvården verkar inte riktigt bra och köerna är oroande långa. Politikerna verkar inte få till det. Att då tänka att man vill försäkra sig om bra vård med en privat försäkring är inte orimlig.

Är du är en av dem som kan betala högsta premien när Timbro fått som de vill?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.