Mejla

Ingvar Persson

En riktigt usel idé av Jonas Sjöstedt

Regeringsmakten får inte förfalla

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Jonas Sjöstedt funderar på att pröva riksdagens förtroende för den nytillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark. Det är - för att vara ärlig - en riktigt dålig idé.

Inte därför att vänsterledarens förslag redan från början förutsätter ett samarbete med Moderaternas, vars politiska kompass just nu styrs av bitterheten över att Ulf Kristersson inte får flytta in i Rosenbad. Planen är inte heller dålig för att den kräver den samlade oppositionens - också Sverigedemokraternas - stöd.

Kritiken är riktig

Problemet med Vänsterpartiets hot är verkligen inte heller att den politiska kritiken skulle vara felaktig. Jonas Sjöstedt är upprörd över kaoset i arbetsmarknadspolitiken och på Arbetsförmedlingen. Det är en ilska som vi alla kan dela.

Om Jonas Sjöstedt och de andra vänsterpartisterna skulle ställa hårda frågor i riksdagen, mobilisera missnöjda människor i demonstrationer eller skriva debattartiklar i Aftonbladet hade den här ledarsidan varit den första att ge dem rätt.

Att plocka fram den svenska parlamentarismens skarpaste vapen mot ett enskilt statsråd, som dessutom just har börjat sitt jobb är en helt annan sak.

Ministern skapade inte krisen

Sjöstedt vet att det inte är Eva Nordmark som har skapat dagens kris. Det gjorde hans nye vapenbroder Ulf Kristersson med servettbudgeten och centerpartisten Martin Ådahl när han förhandlade januariavtalet.

Vänsterutspelet kastar tillbaka svensk politik i den sandlåda som för ett år sedan höll på att urholka förtroendet för hela partiväsendet.

Sjöstedt vet också att det inte är Eva Nordmark som borde hållas ansvarig i regeringen. Ska Sjöstedt peka på någon är det statsminister Stefan Löfven. Det är han som borgat för att uppgörelsen med Centern och Liberalerna ska genomföras.

Handlar om regeringen

En misstroendeomröstning mot Eva Nordmark skulle alltså inte handla om förtroendet för arbetsmarknadsministern. Den skulle handla om förtroendet för regeringen, och för statsministern. Rimligen är det precis så Stefan Löfven kommer att uppfatta det.

Om det politiska spel Vänsterpartiet nu har inlett verkligen leder till att riksdagen uttalar sitt misstroende mot Eva Nordmark finns det bara en sak Stefan Löfven kan göra, utlysa extraval och samtidigt göra alldeles klart att det är Jonas Sjöstedt som bär ansvaret.

Det är, som Rickard Sandler uttryckte det för drygt 90 år sedan, bättre att denna regering faller än att regeringsmakten lämnas att förfalla.

Också den gången handlade det för övrigt om arbetsmarknadspolitiken, men det är en helt annan historia.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.