Mejla

Jenny Wennberg

Moderaterna bygger problem, inte lösningar

I Kristoffer Tamsons Stockholm dör människor av klassklyftor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristoffer Tamsons är trafikregionråd i Stockholm och ordförande för SL.
Kristoffer Tamsons är trafikregionråd i Stockholm och ordförande för SL.

"Läkare, sjuksköterskor och andra samhällsviktiga yrkesgrupper tar bussen till och från sina arbeten mitt i en pandemi. Ofta i syfte att just rädda liv. Det är allvarligt att dessa personer numera inte tycks kunna förlita sig på att åka kollektivt utan att riskera sina liv."

Ni kommer säkert ihåg krisrubrikerna från i våras. Mitt i pandemin valde Stockholms lokaltrafik att dra ner på antalet bussturer.

På knökfulla bussar tvingades vård- och omsorgsanställda riskera sin hälsa och i värsta fall sina liv för att komma till jobbet. Ytterst ansvarig för kaoset var SLs ordförande, moderaten Kristoffer Tamsons. Därför hade man lätt kunnat tro att orden ovan, som är Tamsons och kommer från ett debattinlägg i Expressen, är en ursäkt till alla SL-resenärer som utsattes för fara tidigare i år.

Så är det inte.

De handlar istället om att regeringen inte gjort nog mot gängkriminaliteten.

Vad gör Moderaterna?

Här finns skäl att fråga sig vad Tamsons eget parti egentligen gör.

När det i höstas hölls samtal mellan partierna om hur gängkriminaliteten skulle stoppas valde Ulf Kristersson att åka på kändisfest i Tel Aviv.

Moderaterna hoppade dessutom av förhandlingarna, då också.

Flera av Sverige mest utsatta områden finns i Stockholm, där Tamsons och hans partikamrater styr i både kommun och region. Det betyder att Moderaterna har makten över allt från socialtjänsten i Stockholm, till skolorna. Det vill säga precis de institutioner som kan förebygga gängkriminaliteten enligt polisen.

Så var är Moderaternas satsningar mot gängen och segregeringen? Var är skollyften och de billiga bostäderna mot trångboddhet? Var är partiets skattepolitik för robust välfärd?

För det kan väl inte vara så att Tamsons på riktigt tror att tunnelbanepolis, vilket han föreslår, kommer förebygga att unga män blir kriminella?

Bygger problem

Sanningen är att Moderaterna bygger problem istället för att lösa dem.

Annars hade inte Kristoffer Tamsons Stockholm sett ut som det gör.

Annars skulle inte skillnaden i den förväntade medellivslängden vara 18 år mellan de rikaste delarna av Stockholm och de fattigaste.

Annars hade inte flest dött i Covid-19 i fattiga Rinkeby och få på rika Östermalm.

Gräv där du står Kristoffer Tamsons.

Du har trots allt ansvar och makt i en region där människor dör av klassklyftor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.