Mejla

Daniel Swedin

Sänkt a-kassa sänker din lön

Europas sämsta a-kassa ska bli ännu sämre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ju fler som går ur a-kassan desto lägre löneökningar. Det sambandet slås fast i en ny forskningsrapport.
Ju fler som går ur a-kassan desto lägre löneökningar. Det sambandet slås fast i en ny forskningsrapport.

LEDARE

Bland det första alliansen gjorde efter maktskiftet 2006 var att försämra a-kassan. Ersättningsnivån sänktes, det blev svårare att kvalificera sig och avdragsrätten avskaffades. Dessutom kopplades a-kasseavgiften tydligare till arbetslösheten inom varje kassa.

På två år tappade a-kassorna 425 000 medlemmar, precis när finanskrisen slog till.

Snart lät A-kassornas samorganisation meddela att bara fyra procent av de arbetslösa faktiskt får en ersättning som motsvarar 80 procent av deras tidigare inkomst, den nivå som försäkringen formellt ska garantera. Mindre än hälften av de arbetslösa hade rätt till någon ersättning alls från a-kassan.

Avsedd effekt

– Vi får väl erkänna att systemet inte hade den effekt vi avsåg, sa Jan Björklund i Almedalen 2012.

Fan tro't.

I en ny forskningsrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, pekar man på att politiken ledde till försvagade fackföreningar och sämre löneutveckling.

”En minskning i anslutningsgraden till a-kassan med 10 procentenheter ledde till att lönerna föll med mellan 1 och 5 procent”, skriver IFAU.

– En tänkbar förklaring till resultaten är att fackets och arbetstagarnas förhandlingsstyrka sjunker, säger rapportförfattaren Mathias von Buxhoeveden till tidningen Arbetet.

IFAU har i en tidigare rapport pekat på något liknande: Anders Borgs ekonomiska politik – med sänkta ersättningar till arbetslösa och skatteavdrag för den som jobbar – ledde till sänkta löner. Genom jobbskatteavdraget fick friska människor med jobb mer pengar i plånboken utan att deras löner höjts. Den försämrade a-kassan gör att det blivit allt mer ansträngande att vara arbetslös. Tillsammans gör det att löntagare är mer benägna att acceptera lägre löneökningar.

Men nu har vi ju en ny regering, taken i a-kassan har redan höjts och det kommer bli bättre, skulle man kunna tro.

Inte då.

Riksdagsledamöter har det lätt

I dag får en arbetslös löntagare som mest ut cirka 14 500 kronor i a-kassa efter skatt, oavsett vad man tjänat tidigare. Efter de första 100 dagarna sänks det till cirka 12 300 kronor.

Nu vill regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet göra avtrappningen ännu tuffare och ge den som varit arbetslös längre tid ännu lägre a-kassa.

”Samma riksdagsledamöter som vill (eller gått med på) att sänka a-kassan från dagens låga nivåer har själva utformat ett system som ger före detta riksdagsledamöter 57 000 kronor per månad mån utan nedtrappning i två år. Hur kan man se sig själv i spegeln?”, har LO-ekonomen Torbjörn Hållö twittrat i dag.

Det kan man verkligen fråga sig.

För Centerpartiet och Liberalerna är det enkelt. Att sänka löner genom försämrad a-kassa är själva mekanismen som ska skapa tillväxt och fler arbeten på restauranger, på kaféer, i subventionerade rut-företag och i andra branscher där man aldrig kommer kunna betala ut särskilt höga löner.

Vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet egentligen sysslar med är svårare att begripa.


Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

A-kassa: Det här gäller

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

A-kassa

Arbetsmarknad

Kvinnolöner

Jämställdhet

Välfärd

Centerpartiet