Pernilla Ericson

EU måste sluta gulla med Kapten Motorsåg

Bolsonaro skyller bränder på aktivister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regnskogen Amazonas brinner. Den har brunnit i veckor, och röken lägger sig som en mörk hinna över São Paulo. Skogsbränder under torrperioden är inget ovanligt, men bränderna ökar rekordartat. Det sker i ett läge när det naturområde som ofta kallas “jordens lungor” redan är enormt utsatt. Nu haglar anklagelserna om anledningen till eldsvådorna.

I somras kunde Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe förevisa satellitbildsdata som visade att avverkningen i juni ökat med 88 procent jämfört med samma månad i fjol. Chefen för rymdforskningsinstitutet, Ricardo Galvão, riktade hård kritik mot landets ledare Jair Bolsonaro, som viftar undan klimatkrisen och ökat takten på skövlingen.

Resultatet? Ricardo Galvão fick sparken. Avverkningstakten i brasilianska Amazonas är nu den högsta på ett årtionde, både i form av den tillåtna och otillåtna skövlingen.

Skyller på aktivister

Medan bilder av de enorma rökmolnen sprids över världen, skyller Brasiliens högerpopulistiske president bränderna på miljöaktivister. Han beskriver eldhavet som närmast en kupp av aktivistgrupper, “för att väcka opinion mot mig, mot den brasilianska regeringen”.

– Bränderna tändes på strategiska platser. Alla indikationer tyder på att de gett sig dit för att filma och starta bränder. Så ser jag det, säger Bolsonaro, rapporterar AFP.

Narcissism är ett utmärkande drag hos högerpopulistiska ledare. Lögner är ett annat.

Att tro att de miljöaktivister som förtvivlat försöker rädda Amazonas skulle tända eld på regnskogen i syfte att få bort Bolsonaro är väl magstarkt, till och med för den här mannen. Aktivister kallar påståendena “absurda”.

Nytt avtal eldar på skövlingen

”Historiskt sett, i den här regionen, så är användningen av eld direkt kopplad till skogsavverkning eftersom det är en teknik för att rensa bort träd”, skriver nu WWF i ett uttalande.

Så hur hanterar Sverige och Europa Bolsonaro? Nyligen slöt EU, med handelskommissionär Cecilia Malmström (L) i spetsen, ett nytt frihandelsavtal, som ytterligare kommer att elda på motorn bakom skövlingen: Brasiliens enorma köttindustri.

EU-kommissionen hävdar att man minsann fått garantier för att Brasilien ska respektera Parisavtalet om klimatet.

Att Jair Bolsonaro, som kallas “Kapten Motorsåg”, skulle ta klimathänsyn är en vacker tanke.

Samtidigt förmörkas himlen över São Paulo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.