Mejla

Ingvar Persson

Vanliga regler gäller inte för Moderaterna

Kristersson klarar sig inte utan Svantesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är nästan så att man tycker synd om Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Först tvingades han motvilligt sparka partiets arbetsmarknadspolitiker Erik Bengtzboe eftersom ingen trodde på påståendet att han bodde i en utkyld sommarstuga i Södermanland.

Nu ska han förklara varför vi ska tro att Moderaternas kanske viktigaste politiker, Elisabeth Svantesson, bor i en annan sommarstuga, i Bergslagen.
Nora är en liten vacker stad med ett förtjusande torg och vackra trähus i sluttningen ner mot Norasjön. En fin plats att bo på. Till skillnad från Bengtzboes stuga tycks familjen Svantessons sommarhus dessutom hålla en riktigt hygglig standard.

Den skulle säkert fungera som permanentboende. Det är inte alls det saken gäller. Problemet är att familjen Svantesson, precis som familjen Bengtzboe, har varit skrivna på en adress i Stockholm där ju riksdagen ligger.
Elisabeth Svantesson säger själv att familjen flyttade för att de skulle få mer tid tillsammans.

Skattebetalarna har fått notan

Problemet är också att skattebetalarna via riksdagen de tre senaste åren betalat Elisabeth Svantesson ungefär 50 000 kronor om året eftersom hon säger att hon till skillnad från den övriga familjen bor i sommarstugan.
Svantesson själv menar att eftersom hon är vald av väljarna i Örebro län är det viktigt att hon är skriven där.

Det är ett bra argument, men hur det påverkar moderater i Laxå eller Ljusnarsberg att Svantesson är skriven i Nora är lite svårt att förstå. Föräldramöten, möten med hyresgästföreningen och andra delar av vardagen finns rimligen ändå i Stockholm.

För de flesta av oss ser det åter ut som ett ovärdigt trixande. Men som den moderata pressekreteraren Niklas Gillström konstaterade, för riksdagsledamöter gäller ett annat regelverk än för "vanliga dödliga".

Billströms jobb att förklara

Nu blir det Tobias Billströms jobb att berätta på vilket sätt Erik Bengtzboes sommarstuga skiljer sig från Elisabeth Svantessons sommarstuga, och varför det är skillnad på Nyköping och Nora.

Han måste kort sagt förklara varför förtroendet för Bengtzboe kan vara förbrukat, men förtroendet för Svantesson obrutet. Det blir inte det lättaste. Trots det kommer den moderata partiledningen att göra allt för att rädda Svantesson. Till skillnad från Bengtzboe är hon nämligen känd, framgångsrik och en av sitt partis få riktigt skickliga politiker.

Utan Svantesson skulle Ulf Kristerssons ledarskap sannolikt vara ännu mer havererat än det redan är.

Billström kommer kort sagt att försvara Svantessons arrangemang likt en lokal Bagdad Bob. Han kommer inte att erkänna några likheter alls med tidigare affärer, hur många gånger Moderaterna än får ordet bidragsfusk bankat i huvudet.

Det är som sagt nästan lite synd om Tobias Billström.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hur länge sitter Kristersson kvar?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Maktens kvitton

Moderaterna

Erik Bengtzboe

Elisabeth Svantesson

Tobias Billström