Mejla

Ingvar Persson

Brandberedskapen startar på marken

Utan den lokala brandkåren står sig planen slätt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, hade ordnat stor uppställning på Skavsta flygplats i går. Föranmälda journalister kunde bland annat få prata med inrikesminister Mikael Damberg, generaldirektör Dan Eliasson och SAAB chefen Micael Johansson.

Ingen av herrarna spelade dock huvudrollen. Det gjorde en Air Tractor AT-802 F, från början ett jordbruksplan som utrustats för att skopa och fälla vatten.

Kan nå Finland

Planet är ett av de två som MSB inom ramen för EU:s civilskydd har upphandlat för att förstärka det svenska brandskyddet. SAAB kommer att sköta driften. Från Nyköping ska de nå södra Finland på två timmar och Norrbotten på tre.

På en timma kan en AT-802 F släppa upp till 50 000 liter vatten över en brinnande skog. Det lär behövas.

Bara ett knappt dygn innan föreställningen på Skavsta brann det på många håll i landet. Över bland annat nordvästra Svealand drog en kallfront med kraftiga åskoväder fram. Blixtarna avlöste varandra på den grafitgrå himlen.

Ingen bra kombination

Blixtnedslag och snustorra skogar är ingen bra kombination. Räddningstjänsterna i Värmland, Örebro och Dalarna fick rycka ut för att släcka. Det lyckades. Som det ofta gör.

Efter de stora bränderna i Västmanland, Dalarna och Hälsingland har vi gång på gång pratat om brandberedskapen. Vi vet ju att vädret kommer att bli allt mer extremt. Det kommer att brinna igen, och igen.

På många områden har beredskapen också blivit bättre. Uppvisningen av vattenbombplanet på Skavsta i går är ett exempel. Samarbetet i större räddningsregioner med gemensam ledningsorganisation är ett annat.

En annan sanning

Bortom det finns dock en annan sanning. Att blixtnedslagen i veckan inte blev storskaliga skogsbränder beror framför allt på den lokala räddningstjänsten. Att det finns brandmän, ofta deltidsanställda, som släppt allt för att rycka ut och släcka medan tid är.

Det är precis som med en pandemi. Stora planer från centrala myndigheter betyder föga om resurserna inte redan finns i vården eller omsorgen.

Risken är stor att brandbekämpningsplanet som visades upp i går och dess besättning kommer att få jobba hårt de närmaste somrarna. Vädret kommer som sagt bli allt mer extremt i takt med uppvärmningen. Men beredskap börjar med att det finns resurser lokalt. Hos oss betyder det nästan alltid hos kommunen.

Det gäller också skogsbränder.


Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Det extrema kommer tyvärr att bli normalt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skogsbränder

Blixtnedslag

Dan Eliasson

Mikael Damberg

Micael Johansson