Ledare

Rika är vinnare på coronakrisen

Fel att Löfven satsar på skattesänkningar

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ägare av fastigheter, aktier, obligationer och fonder har gynnats under coronapandemin.
Ägare av fastigheter, aktier, obligationer och fonder har gynnats under coronapandemin.

LEDARE

Om ditt hus håller på att brinna ned och du vill behålla det krävs ett mått av panik. Det sa Greta Thunberg i ett tal i EU-parlamentet förra våren för att få världens ledare att agera mot klimatförändringarna.
Samma budskap skulle kunna riktas mot den svenska regeringen som vill få till en omstart av ekonomin efter coronavåren. Arbetslösheten har ökat, gängvåldet fortsätter att hålla svenska bostadsområden i skräck och välfärden är under stark press.
I ett unikt svårt läge utlovar Stefan Löfven omfattande skattesänkningar i den höstbudget som ska presenteras den 21 september. Helt oväntat är det inte, det enda som samarbetsparterna i Centerpartiet och Liberalerna har tryckt på inför förhandlingarna är att de vill se mer av skattesänkningar och Rut-avdrag. Men det är knappast det som folket skriker efter.

Pengaregn över de med tillgångar

Resultatet av de senaste decenniernas massiva skattesänkningar och nedskärningar på välfärden har blivit skrämmande tydliga under coronapandemin. Regeringens snabba insatser minskade skadorna: att slopa karensdagen och höja taket samt göra det enklare för folk att gå med i a-kassan har varit effektivt. Detta borde givetvis permanentas.

Andra krisåtgärder har snarare ökat de ekonomiska klyftorna.
Permitteringar och uppsägningar under våren har lett till att många hamnat i en svår ekonomisk situation, samtidigt som arbetslösheten är hög. Men de som redan har det gott ställt har i många fall fått det, åtminstone materiellt sett, bättre.
Till exempel har Riksbankens stödköp av företagsobligationer inneburit ett pengaregn för ägare av fastigheter, aktier, obligationer och fonder. Det skapar en fördelningseffekt som gynnar de som har tillgångar på bekostnad av de som inte har det. I slutändan riskerar dessa ökande klyftor att spä på en destruktiv samhällsutveckling, med ökad politisk polarisering och kriminalitet.

Inga vänsterextrema åsikter

Detta är ingen vänsterextrem åsikt. Nordeas chefsekonom Annika Winsth har i en intervju med Bokpodden höjt ett varningens finger för utvecklingen. Även Klaus Schwab, grundare av World economic forum i Davos, som knappast kan beskyllas för att vara socialist, har sagt att eran efter pandemin bör leda till nyliberalismens dödsstöt och en period av massiv förmögenhetsomfördelning från de rika till de fattiga och från kapital till arbete.
Stefan Löfven försvarar de kommande skattesänkningarna med att han har en "pragmatisk syn på skatter". Pragmatismen skulle också kunna beskrivas som en undfallenhet mot samarbetspartierna. När Sverige brinner är det istället dags att få panik – och rädda de som inte redan sitter i trygghet.

***

Chatta med Jonna Sima. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige är ett land av gäng och miljonärer

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Nyliberalism

Välfärd

Arbetslöshet

Obligationer

Stefan Löfven

Greta Thunberg