Mejla

Ingvar Persson

SVT ska inte slå ut lokaltidningar

Hoten mot public service tonar upp sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SVT:s vd Hanna Stjärne är bekymrad. Det ska hon vara, vi skulle till och med kunna säga att det är en viktig del av hennes jobb. Hoten mot en oberoende public servicejournalistik tornar nämligen upp sig, i omvärlden och här hemma.

Både hos Moderaterna och hos Sverigedemokraterna talas det ogenerat om att inskränka det journalistiska oberoendet på SVT och Sveriges Radio.

Branschen förändras

Samtidigt förändras mediebranschen dramatiskt. Affärsmodeller som garanterat fri journalistik har rasat sönder och alla försöker hitta nya vägar att finansiera professionell nyhetsförmedling.

Ägandet av medieföretag blir allt mer koncentrerat. I den situationen är det viktigare än någonsin att försvara idén om public service.

Regeringens förslag om att förstärka systemet med förhandsgranskning av nya tjänster från public servicebolagen ska dock inte räknas in bland hoten mot oberoende journalistik. Förslaget handlar om att våra gemensamma medieföretag inte hur som helst ska kunna använda sin styrka för att ytterligare minska mångfalden.

Mångfalden måste försvaras

Det är nämligen lätt gjort. Ny teknik och nya kanaler skapar enorma möjligheter att förmedla journalistik. Samtidigt kan inte lokala nyhetsföretag som behöver kunna ta betalat för sin nyhetsförmedling utan vidare tvingas konkurrera med en organisation som inte har det kravet . Då skulle mångfalden verkligen hotas.

Regeringsförslaget handlar inte om att förhandsgranska innehållet när public servicebolagen går in i nya distributionskanaler. Däremot handlar det om att garantera rimliga konkurrensvillkor för andra medier, framför allt på det lokala planet.

Det behövs, även om det upplevs som en begränsning på SVT och Sveriges Radio.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.