Snälla Richard Jomshof du skrev ju lagen själv
Det är inte lätt att bli martyr
I fredags slog en bomb ner i det politiska landskapet. Richard Jomshof (SD) kliver åt sidan från sin roll som ordförande i riksdagens justitieutskott.
Han är misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha delat två tecknade bilder på plattformen X. Den här veckan är han kallad till polisförhör.
Jomshof är såklart kritisk till att ha blivit anmäld. Han menar att det är ett försök att tysta honom i hans roll som politiker.
”Det inträffade väcker många frågor. Vill vi ha ett Sverige med blasfemilagar och andra inskränkningar av yttrandefriheten?” skriver han i ett inlägg på X.
Ändring i lagen
Uttalandet är intressant. Om vi ska ha ett blasfemilagar i Sverige eller inte är Jomshof kanske ytterst ansvarig för i sin roll som ordförande i riksdagens justitieutskott. Och i somras var han med och genomförde en ny regeländring i lagen om hets mot folkgrupp.
Riksdagens justitieutskott var positivt inställda till den nya regeländringen. Kriterierna för vad som anses vara hets mot folkgrupp förtydligas och utvidgas. Lagen fick alltså ett större omfång.
Richard Jomshof skrev själv under ändringen i egenskap av ordförande i justitieutskottet.
Experternas uttalande
Två experter har uttalat sig om bilderna som Jomshof delat. De menar att en av de två bilderna kan uppfylla kriterierna för att väcka åtal.
– När det blir så generaliserande, att här kommer en barnfamilj med muslimer som tar emot gästfriheten och sedan väljer att sätta eld på Europa, så tycker jag att det uttrycker den missaktning som per definition faller under hets mot folkgrupp, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till TT.
Mårten Schultz är professor i civilrätt. I Svenska Dagbladet skriver han att ”hetsregelns förutsättningar tycks uppfyllda.”
Vad utfallet blir får tiden utvisa. Men Jomshof och hans vänner redan bestämt sig för sitt narrativ. Han är en martyr. En modig man som står upp för yttrandefriheten och det fria ordet.
Vad de än tycker kan man konstatera att Jomshof sitter i klistret.
Kristerssons svar
Och det borde innebära huvudbry för Ulf Kristersson och resten av borgerligheten. Att ordföranden i riksdagens justitieutskott är misstänkt för brott är ingen liten struntsak. En av de som är ytterst ansvariga i Sverige för hur lagar och regler ska tillämpas är alltså själv misstänkt för brott.
Föga förvånande säger Ulf Kristersson att detta inte påverkar Tidösamarbetet.
– Nej. Vi fullföljer vårt program, säger han till TT.
Att SD och Jomshof håller på så här kommer knappast som en nyhet för någon. Ulf Kristersson och borgerligheten visste vad de gav sig in på när de började samarbeta med SD. Men de bryr sig helt enkelt inte.
I mångt och mycket har de också köpt in sig på den världsbild som Jomshof ger uttryck för när han delar bilderna.