Ingvar Persson

Staffanstorp har fått sin egen lilla Viktor Orbán

Svensk lag gäller också för skånska kommunalråd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Staffanstorp kommun vägrar ta emot fyra flyktingar som valts ut av FN.
Staffanstorp kommun vägrar ta emot fyra flyktingar som valts ut av FN.

Migrationsverket har bestämt att Staffanstorps kommun i Skåne ska ta emot fyra kvotflyktingar i morgon. Det kan myndigheten göra eftersom Sverige sedan 2016 har en lag som säger att kommuner har en skyldighet att bidra till Sveriges flyktingpolitik.

Vi är ett land. Därför måste alla hjälpas åt. Det är tanken. Men så resonerar man inte i Staffanstorp.

– Man kan stifta vilken lag som helst, säger kommunens moderata kommunalråd Christian Sonesson till Dagens Nyheter. Samtidigt förklarar han att de fyra flyktingarna som valts ut av FN:s flyktingorgan UNHCR inte är välkomna.

Fyra människor

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson.
Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson.

Sonesson menar alltså att fyra människor på flykt är ett åtagande Staffanstorps kommun inte kan klara av. Och det trots att kommunen har en lägre andel invånare med utländsk bakgrund än landet som helhet.

Det är faktiskt så dumt att man inte vet i vilken ände man ska börja.

"Man" som stiftar lagen är Sveriges folkvalda riksdag, och i ett något så när ordnat samhälle är lagar något som respekteras. Just bosättningslagen har som sagt dessutom tillkommit för att kommunerna, till exempel Staffanstorp, inte ska lasta över ansvar på varandra.

Ett steg till

Sonesson tar ett steg till. Han påstår att han inte vill se FN-flyktingarna i sin skånska kommun eftersom man valt att prioritera människor som tvingats bort av det ryska angreppet på Ukraina.

Staffanstorp, Sverige och Europa har naturligtvis ett ansvar för att ta emot de människor Putin tvingat på flykt. Men betyder det att vi kan vända ryggen åt resten av världen?

Det är svårt att beskriva den idén som något annat än rasism. Att genomföra den skulle det vara utrikespolitik, och den är lyckligtvis inte något kommunstyrelsen i Staffanstorp styr.

Lätt att tänka på Orbán

Det är svårt att inte tänka på Ungerns auktoritära ledare Viktor Orbán. När han inte monterar ner rättsstaten brukar han ju också argumentera för att Ungern omöjligt kan ta något ansvar för människors behov av skydd i Europa. Och han brukar högljutt och ofta arrogant förklara att regler som EU:s länder tillsammans enats om inte gäller där han regerar.

Inget av detta hindrar förstås den ungerska regimen att ta emot alla pengar Bryssel kan tänkas erbjuda.

Christian Sonesson kommer att få ge sig. Svensk lag gäller också för kommunstyrelsen i Staffanstorp. Men ett kommunalråd som öppet deklarerar att han tänker begå lagbrott urholkar förstås respekten för vårt samhälle.

Och de fyra flyktingar som i morgon kommer till Sverige förtjänar bättre än att bli slagträn i skånemoderaternas valkampanj.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.