Ingvar Persson

Att AF slukar pengar är bara Centerpartiets fel

Martin Ådahls privatiseringar har lett till kaos

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Martin Ådahl, Centerpartiet.
Martin Ådahl, Centerpartiet.

Privatiseringen av Arbetsförmedlingen har problem. Myndighetens handläggare har fått svårare att göra sitt jobb. Privata jobbmatchningsbolag får inte rätt betalning. Regler och avtal följs inte.

Dessutom kostar hela affären en massa skattepengar i onödan. Det skriver Arbetsförmedlingen själv i en rapport om tjänsten "Rusta och matcha" som tidningen Arbetet berättar om.

Den som påstår att hon eller han blir förvånad måste antingen ljuga eller ha tillbringat de senaste tjugo åren i ett parallellt universum. Det är precis så här det gått varje gång arbetsförmedlingen utsatts för något nytt privatiseringsexperiment. Det har blivit kristallhealing, meningslös "sysselsättning" eller terrorfinansiering.

Inget stoppar Ådahl

Inget av det där stoppade Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl efter valet 2018. Privata arbetsförmedlare var ett av partiets viktigaste bidrag till januariavtalet. Utan den punkten skulle Sverige antagligen fortfarande stå utan regering.

I det perspektivet blir förändringen av arbetsmarknadspolitiken begriplig. Ur precis alla andra är den obegriplig.

Det finns inget stöd i forskningen för att privata arbetsförmedlare skulle vara bättre eller effektivare än statliga. Möjligen kan man säga att det är svårt att bevisa motsatsen också.

Två stora problem

Problemet på svensk arbetsmarknad handlar framför allt om två saker. Bristen på kvalificerad arbetskraft och långtidsarbetslöshet för personer som har en kort utbildning, saknar språkkunskaper eller både och.

Och som om inte det vore nog, de senaste två åren har hela det svenska samhället präglats av en pandemi som vänt precis allt upp och ner. Hela branscher har pratiskt taget fått stänga ner, samtidigt som behoven i välfärden blivit mer uppenbara än någonsin.

Till det kommer alltså erfarenheten av jobbcoacher, etableringslotsar och alla andra märkliga privatiseringsexperiment.

Omorganisation, en dålig idé

Inget, absolut inget, talade för att det skulle vara en bra idé att utsätta arbetsmarknadspolitiken för en gigantisk omorganisation just nu.

Alltså var det just det Centern och Martin Ådahl tog sig an.

I den rapport Arbetet berättar om skylls mycket av problemen på IT-systemen. Verktyg som inte varit färdigutvecklade och sådant.

Antagligen är det sant. Alla som arbetat i en digital miljö en tid känner förmodligen igen problemet.

Men i det här fallet räcker det nog inte att lägga ansvaret på IT-avdelningen. När det gäller de problem som privatiseringen av Arbetsförmedlingen skapar är ansvaret politiskt, och tyngst faller det på Centerpartiet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.