Så länge vi köper gas kan Putin kriga vidare

Värdelöst med symbolisk bojkott

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett efter ett går de ut. Svenska och internationella företag som bojkottar, tar ställning och visar solidaritet. Mot Putins Ryssland, för Ukraina. Det är helt nödvändigt. Men det IKEA och HM gör när de stänger ner i Ryssland, riskerar att bli obetydliga symbolhandlingar i ljuset av den ryska gasexporten.

Nord Stream är den pipeline som förser USA och EU med rysk gas. Medan Nord Stream 2 stoppades i veckan, fortsätter Nord Stream 1 pumpa gas. Gas vi är helt beroende av.

Å ena sidan inför vi sanktioner mot Ryssland och ser till att rusta Ukraina militärt. Å andra sidan köper vi in den gas som står för 40 procent av Rysslands BNP. Pengar som används just för den krigsföring som vi ser i Ukraina nu.

Pensionspengar hos Putin

Detta gäller även våra pensionspengar. Enligt Greenpeace investerar första-fjärde AP-fonderna i bolag som Gazprom, Lukoil och Novatek, det vill säga ryska fossilbolag. I dag uppgår AP-fondernas investeringar till 16 miljarder kronor. Många av dessa kronor går direkt till Putins ficka.

Det har nämligen visat sig att dessa bolag har nära kopplingar till Kreml.
Det är som att omvärldens vrede blir större när HM vill öppna en ny butik i Moskva, än när våra pensionspengar går till att finansiera Putin. Kanske är det mänskligt att rasa över det som kommer närmare oss. Det är fler som handlar på HM än som orkar ha koll på sina pensionsfonder.

Skickar hellre gamla skor

Det är också fler som har en relation till IKEA, än som orkar sätta sig in i var vår gas kommer ifrån. Och även om vi förstår det på ett teoretiskt plan så blir det kanske för krångligt att ta till sig. Det är lättare att skicka ens gamla skor till den polska gränsen, än att protestera mot vårt beroende av rysk gas.

Men det här handlar om mer än vad enskilda individer gör. Det är ett hyckleri som blev tydligt så snart EU tillkännagav vilka sanktioner som skulle införas mot Ryssland. Oljan och gasen skulle inte ingå.

Vanliga ryssar drabbas

I dag får vanliga ryssar känna på de hårda konsekvenserna av att deras ledare inlett ett krig, ett krig som modiga människor protesterar mot i hela Ryssland, trots att konsekvenserna kan bli fängelse. Så snart Putin gick in i krig mot Ukraina, fick vanliga ryssar säga hejdå till sina söner, utan att veta om de kommer ses igen.

Det är sanktioner som är hårda, men som i längden kan bli tandlösa när de stora pengarna fortfarande flödar. Genom gasledningar till Sverige, EU och USA.

Chatta med Zina Al-Dewany om rysk gas klockan 09.00, eller skriv dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Zina Al-Dewany
  7 mars 202209.28

  Nu är det dags att avsluta chatten för den här gången. Tack för inspel och frågor!

 • 7 mars 202209.28

  Vad är poängen med att införa sanktioner mot Ryssland som i slutändan slår hårdare mot länder i Europan mot Ryssland?

  Erik

  Hej Erik, frågan är väl hur effektiva sanktionerna vi infört är jämfört med om vi skulle sluta investera i och dra nytta av rysk energi.

  Zina Al-Dewany
 • 7 mars 202209.15

  Hur vet man var gasen kommer ifrån?

  Vi använder gas till grill och husvagn, men hur tar man reda på ursprunget på den?

  Eva Wallberg

  Hej Eva, nu handlar texten om EUs beroende och inte de svenska hushållen.

  Zina Al-Dewany
 • 7 mars 202209.14

  Hej Zina!

  Även symbolhandlingar kan ha värde. Som nu igår, när Vasaloppet kördes utan ryska och belarusiska åkare. Ungefär 90 åkare fick stanna hemma, de flesta motionärer. Men om jag förstod rätt på Jakob Hård, hade de flesta full förståelse för detta. Någon stor ekonomisk betydelse har det kanske inte för Putin att skidåkarna inte får tävla vare sig i Vasaloppet, Världscupen eller Paralympics, men symbolvärdet är stort: Putin kan inte använda sig av idrottens reklamvärde. Sedan tycker jag att du har väldigt rätt i att fjärde AP-fondensnarast borde avveckla sina ryska fossilaktier.

  Gustaf

  Hej Gustaf, visst har dessa handlingar en symbolisk betydelse, det håller jag med om.

  Zina Al-Dewany
 • 7 mars 202209.12

  Fast är det inte lite mer komplext än så? Bojkottar västalliansen rysk gas (och olja) så kommer gaspriset stiga kraftigt på världsmarknaden, ryssland hitta andra köpare och därmed kunna dra in mer pengar (även om de säljer en mindre mängd).

  Dvs, skapar energikris i EU och mer pengar till Putin - och helt motverka syftet.

  Henrik

  Hej Henrik, så kan det vara. Men då kan man fundera på vad poängen med sanktioner är, och vilka som drabbas.

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.