SD:s tv-kanal lever på att hota och hata

Jagar Annika Strandhäll med drönare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annika Strandhälls hus och tomt filmades av en drönare och videon twittrades ut av en av SD-kanalen RiksTv:s programledare.
Annika Strandhälls hus och tomt filmades av en drönare och videon twittrades ut av en av SD-kanalen RiksTv:s programledare.

I torsdags skrev miljöminister Annika StrandhällTwitter att Sverigedemokraternas tv-kanal RiksTv filmat med drönare över hennes hus och lagt ut detta på nätet. "Min 12 åriga dotter var ensam hemma och vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild. Vart går gränsen?", twittrade Strandhäll.

RiksTv är en sverigedemokratisk propagandakanal som partiet lanserade 2020. Den drivs av SD-tidningen Samtiden vars chefredaktör och ansvarige utgivare Dick Erixon ofta bjuds in i andra mediesammanhang för att kommentera politik ur ett SD-perspektiv.

Kvinnor är måltavlan

I snitt läggs ett klipp om dagen ut på kanalen som sänder via Youtube. Nästan alla handlar om sverigedemokratiska hjärtefrågor kring invandring och kriminalitet, men mest snurr brukar klippen med hätska utspel mot meningsmotståndare – framför allt kvinnor – från någon av kanalens fyra unga kvinnliga programledare få.

Annika Standhäll, Annie Lööf och kvinnliga opinionsbildare blir ständigt utsatta får hån, spott och spe. Tonen driver upp aggressiviteten i kommentarsfälten som ofta modereras slapphänt.

Den tidigare kulturministern Amanda Lind var tvungen att skriva en debattartikel i Expressen om att det var regelrätta hot som riktades mot henne i SD:s kommentarsfält innan de sent omsider blev bortplockade.

Det var också en av RiksTv-kanalens programledare som twittrade ut drönarfilmen över Annika Strandhälls bostad. I tweeten påstod hon att filmen kom från en "tittare". Efter att filmen fått stor spridning – och mycket kritik – plockade programledaren bort tweeten.

Kristerssons undfallenhet

Att det är tufft att befinna sig i toppolitiken eller offentligheten är ingen överraskning. Brottsförebyggande rådet släppte nyligen en rapport som visar att var fjärde politiker utsatts för trakasserier, hot eller våld under 2020. Allra värst drabbas kvinnor. De får elakare och mer sexistiska kommentarer.

Kvinnor med makt verkar provocera mest. Poängen med kränkningarna, hoten och hatet är att skrämma och tysta. I Strandhälls fall blir det hotfulla budskapet: "Vi vet var du bor".

Avsändaren är alltså Sveriges tredje största riksdagsparti. Om Ulf Kristersson och Ebba Busch satte ned foten ordentligt mot SD:s demokratihotande beteende skulle de börja sanera sina kanaler. I stället har moderatledaren låtit sig intervjuas i RiksTv. Det är patetiskt svagt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.