Ledare

Boris Johnson tror sig stå över lagen

Och i Sverige festade Ebba Busch på Stureplan

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Boris Johnsons politiska öde kan avgöras av Sue Grays rapport om festerna på 10 Downing Street.
Boris Johnsons politiska öde kan avgöras av Sue Grays rapport om festerna på 10 Downing Street.

LEDARE

I Sverige hade vi Ebba Busch som var och festade på Stureplan samtidigt som hon anklagade regeringen för att med "berått mod" låta covid-19 spridas på äldreboenden.

Stefan Löfven gav sig ut på stan och försökte laga sin rakapparat i julhandeln strax efter att han uppmanat svenskarna att avstå spring i affärer.

För en politiker finns det inget större brott än att använda sig av dubbla måttstockar. Det har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fått känna på de senaste veckorna.

Hela landet har retats upp av avslöjanden om att det hållits dussintalet blöta fester i premiärbostaden på 10 Downing Street under pandemiåren 2020 och 2021.

Sorgklädd drottning

Medan premiärministerns stab söp tvingades den brittiska befolkningen leva i lockdown. Skolorna hölls stängda, pubar gick omkull och människor fick knappt sitta och sola i en park.

Bilden på en sorgklädd drottning Elizabeth II som ensam i kyrkan tog farväl av sin make sedan mer än 70 år har blivit en symbol för britternas umbäranden under pandemin. Den tycktes visa att alla – till och med kungligheter – fick göra stora uppoffringar för att hålla smittspridningen nere. Att pandemin gjort britterna mer jämlika.

Men tydligen gällde det inte för de politiker som själva har stiftat de drakoniska lagarna. Det blev en påminnelse om att det orättfärdiga brittiska klassamhället visst lever kvar, med vissa regler för eliten och andra för vanligt folk.

Födelsedagskalas med tårta

Polisen jagade människor som misstänktes ha hemmafester. Under tiden rullades resväskor fulla med spritflaskor in i Boris Johnsons bostad. Och samtidigt som människor avråddes från sociala sammankomster hade premiärministern födelsedagskalas med tårta för 30 inbjudna gäster.

Den pojkaktiga charm som gjort att den konservativa premiärministern har kunnat komma undan det mesta verkar inte fungera längre. Ända sedan Johnson skrev lögnaktiga artiklar om EU-politik för The Daily Telegraph och bytte fot i synen på brexit har kritiker påtalat hans opålitlighet.

Men stödet från hans Tory-parti har varit stort, mycket tack vare att Boris Johnsson har vunnit val åt dem. Nu tros premiärministerns öde ligga i händerna på Sue Grey, som har gjort en oberoende utredning av festerna på 10 Downing Street.

Kan tvingas avgå

Hennes rapport kan enligt flera brittiska medier komma att presenteras för Boris Johnson redan under onsdagen. Den beskrivs som hans största prövning hittills som politiker och många experter tror att han kommer att tvingas avgå. Det är svårt att se någon annan utväg.

Kanske står inte ens Boris Johnson över lagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Hakelius smaklösa mobbning av Stenevi

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin i världen

Boris Johnson

Stureplan

Covid-19

Coronaviruset

EU-politik

Brittisk politik