Mejla

Daniel Swedin

Hoten mot Wigh är helt oerhörda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYR?N

LEDARE

Varför blir en människa politiker?
Läser man intervjuer med några av våra mer framträdande förtroendevalda så ser bilden ungefär likadan ut, från vänster till höger: någon vill förbättra skolan, andra se till att det byggs fler bostäder, fotbollsplaner och förskolor. Det handlar om vardagen och att göra den lite drägligare, så att säga.

Politiskt motiverade brott

Men vardagen för en människa som faktiskt blir politiker är också en annan.
Enligt organisationen Sveriges Kommuner och Landsting har hälften av landets kommunstyrelseordförande utsatts för hot, våld eller trakasserier de tre senaste åren. Under det senaste valåret utsattes nästan 30 procent av alla förtroendevalda för detta, enligt Brottsförebyggande rådet.
I dag är straffen för politiskt motiverade brott ofta löjligt låga. Det gäller hatbrott liksom angrepp på politiker, tjänstemän och journalister. Ofta stannar det vid böter, och risken att åka fast tycks väldigt låg.
I går fick vi en illustration på hur hoten och hatet mot politiker kan se ut. P4 Skaraborg berättar hur riksdagsledamoten Hanna Wigh nyligen fått en brandsläckare inkastad genom köksfönstret och sin bil sönderslagen. Dessutom har hon fått hot hemskickade.
– Tittar man på ett av de hatbreven som kom hem här, handskrivet och fint, så står det att: ”Om du har haft ett helvete, är det ingenting mot vad du kommer att få nu”, säger Wigh till radiokanalen.

Ett systemhot

Politiker som tillhör Sverigedemokraterna - vilket Wigh gjort fram till nyligen - är särskilt utsatta för hot och hat. Det oerhörda i det här fallet är att skadegörelsen inträffat efter att hon i TV4:s "Kalla fakta" berättat om att hon utsatts för sexuellt övergrepp av en partikollega.
Om människor inte vågar engagera sig politiskt i rädsla för attacker så talar vi med rätta om ett systemhot.

Vilket ord ska vi använda när politiker blir hotade för att de överger ett parti?


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

SD:s hederskultur är Åkessons ansvar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanna Wigh

Kalla fakta

Sverigedemokraterna