Mejla

Daniel Swedin

Blåbrun budget tvingar C och L ut ur Alliansen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

LEDARE

”Lämnar riksdagen och den inte helt imponerande regeringsbildningscirkusen några dagar, för att istället träffa dem runt om i landet som har gjort det på riktigt.”

Så skriver Moderatledaren Ulf Kristersson i ett Facebook-inlägg inför en turné i provinserna.

Det är ju för härligt att mannen som fick två veckor på sig att bilda regering, dumpade sina tilltänkta koalitionspartners i ett Facebook-inlägg och sedan drog i väg på älgjakt kan kosta på sig att vara lite snorkig.

Men trots att Kristersson nu reser ut i landet – han ska bland annat besöka Vellinge och Östra Göinge – händer det faktiskt saker i riksdagen.

Samtidigt som Stefan Löfven nu försöker sy ihop en regering så pågår arbetet med att få fram en statsbudget. Senast 15 november ska det ligga en budgetproposition för 2019 på riksdagens bord, och det finns en förväntan på att den interregimsregering som Löfven leder ska avstå från att ta politiska initiativ. Få vill nog se en ordning där en avsatt regering ändå styr utan att behöva ta ansvar, och det med förslag som inte är tillräckligt beredda. Det skulle vara slutet för tanken att vi har opolitiska övergångsregeringar.

Men eftersom en övergångsbudget aldrig tidigare lagts i riksdagen så är det helt ny terräng. Hur ska man göra med resurserna till polisen eller försvaret? Och hur ska man göra med sänkt skatt för pensionärer, en fråga det finns brett stöd för bland riksdagens partier? Just nu skapar våra folkvalda det som brukar kallas praxis.

I dag meddelade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, hur hon ser på det:

– Det bästa vore att Alliansen gemensamt lägger en budget. Och gör inte Alliansen det kommer vi moderater att lägga en budget. Vill andra partier rösta på vår budget är de välkomna att göra det, säger Svantesson till Aftonbladet.

Så har Moderaterna gjort Ulf Kristerssons famösa Facebook-inlägg till ett Excel-ark. Om SD röstar på Moderaternas ekonomiska politik är det inget att knorra över.

Det kan vara värt att påminna om att det var den detaljen som gjorde att Ulf Kristerssons regeringsbildningsförsök kapsejsade. Man får anta att Centerpartiet och Liberalernas besked om att inte ge SD inflytande gäller, även om vi råkar ha en övergångsregering.

Men som mandaten i riksdagen fördelar sig så spelar det ingen roll. Om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar på den budget som Elisabeth Svantesson lägger fram i riksdagen så vinner den, om inte Liberalerna och Centerpartiet röstar på övergångsregeringens budget.

Det moderata spelet kommer att slita sönder alliansen. Det här fattar förstås Kristersson. Han är ju en klok karl. Men det är inte han som håller i taktpinnen längre. Det räcker med att titta ut över det land som M-ledaren nu ska resa runt i. I Hörby, Staffanstorp, Trelleborg, Sölvesborg, Munkedal och Ånge har Moderaterna gripit makten med hjälp av Sverigedemokraterna, trots att man från partiledningens håll förbjudit sådant.

Samma tryck för att upprätta ett blåbrunt block finns förstås i Stockholm, och trycket växer. Moderata ungdomsförbundets Benjamin Dousa tycker att Moderaterna absolut ska gå fram med en egen budget – inte minst för att öka pressen på Centerpartiet och Liberalerna att välja sida. Det är så man måste förstå Svantessons öppningar om en moderat budgetmotion.

Det som pågår är en förövning inför en blåbrun regeringsbildning.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.