ÅSIKT

Oppositionen måste våga göra skillnad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

avIngvar Persson

LEDARE

När Anders Borg om en dryg månad presenterar mandatperiodens sista budget kommer den att innehålla ännu ett jobbskatteavdrag. På sista raden är det nämligen det som är moderat politik, att ­sänka skatter.

Då spelar det ingen roll att skolan befinner sig i kris, att skandalrapporterna från äldrevården avlöser varandra eller att trygghetssystemen håller på att ­kollapsa. Det spelar heller ingen roll om det är goda tider, eller om ekonomin som nu behöver stimuleras.

Alltid på dagordningen

Argumenten skiftar men ett jobb­skatteavdrag till står alltid på Borgs dagordning.

I höst kommer han dessutom att få sin hjärtefråga igenom riksdagen, med ­Sverigedemokraternas hjälp. Det upprepade partiets ekonomiska talesperson Sven-Olof Sällström i går.

Det är i sådana situa­tioner som ett land be­höver en opposition. Svenska folket ser behoven; i skolan, i vården och i sjukförsäkringen. Och även om Borgs budget också lär innehålla satsningar på alla dessa om­råden vet nog väljarna att det inte kommer att räcka.

De miljarder ännu ett jobbskatteavdrag kostar kommer att behövas, till exempel i skolan.

Tar inte tillbaka

Ändå deklarerade Magdalena Andersson i början av sommaren att Socialdemokraterna ­inte tänker gå till val på att ta tillbaka ens den kommande skattesänkningen. Partiet planerar att protestera men sedan uppgivet acceptera, precis som de senaste sju åren.

Det är faktiskt för dåligt. Vill Magda­lena Andersson ta över Anders Borgs jobb måste hon övertyga väljarna om att det skulle göra skillnad.

Och valet mellan ett femte jobbskatteavdrag och en storsatsning på skolan skulle göra precis det.

ARTIKELN HANDLAR OM