Anders Lindberg

Rasismen visar sitt fula tryne

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Korten på bordet om registreringen av romer

Diskriminering Fördomar mot romer verkar vara en blind fläck. Att polisen kan registrera romer utan att någon inom myndigheten reagerat är en skandal. Enligt uppgift har minst 70 personer haft till gång till registret.
Diskriminering Fördomar mot romer verkar vara en blind fläck. Att polisen kan registrera romer utan att någon inom myndigheten reagerat är en skandal. Enligt uppgift har minst 70 personer haft till gång till registret.

Dagens Nyheter avslöjar idag att polisen upprättat ett register över romer. Över tusen barn har registrerats, varav 52 tvååringar.

Att polisen ser barn på två år som potentiellt kriminella på grund av deras etnicitet är strukturell rasism i sin renaste form. Polisen försökte först dementera, sen tog de tillbaka dementin och skyller nu istället på en enskild medarbetare. Men enligt uppgift har minst 70 personer haft tillgång till registret, så de får nog snart ändra sin historia igen.

Handlar om rättssäkerhet

Förmodligen bryter polisens registrering både mot svensk grundlag och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Detta måste redas ut, liksom det personliga ansvar enskilda inom polisen kan ha för registreringen.

Men den större frågan handlar om rättssäkerhet. Polisen är inte vilken myndighet som helst, utan de som har förtroendet att upprätthålla statens våldsmonopol. Polisens befogenheter är mycket omfattande mot oss som enskilda medborgare. Vi måste kunna lita på att polisen följer lagen.

Politiskt ansvar

Det politiska ansvaret för polisen ligger hos justitieminister Beatrice Ask (M). Hon måste nu lägga alla kort på bordet. Att skylla ifrån sig nedåt kommer inte att fungera, inte heller att skicka fram integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och försöka göra det till en "integrationsfråga. Att polisen inte ska registrera folk på grund av fördomar om deras bakgrund handlar inte om integration utan om att rättsstatens principer ska följas.

Rasism inom polisen

Det som hänt visar också ett allvarligt problem med hur polisen ser på minoriteter. Detta är inget nytt. För några år sedan var det stor skandal just i Skåne sen poliser fångats på film när de kallade folk "apejävel". En polisman sa på bandet: ”Jag håller med han gubben på Ica i Vellinge: "ni är komna till fel kommun, blattajävlar’". Händelsen ledde till en omfattande debatt om polisens värdegrund. Nu är vi tillbaka på ruta ett igen.

Det finns flera frågor som nu måste besvaras om polisens registrering av romer.

Vad har hänt? Hur ser ansvaret ut? Och vad ska justitieministern göra åt det?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN