Mejla

Karin Pettersson

Blockpolitikens dödsryckningar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vi får helt enkelt vänta på valresultatet innan vi vet vem eller vilka som ska regera landet

I dag meddelade Socialdemokraterna att de går fram själva i valet 2014 - men att de kan tänka sig att samarbeta med alla andra partier, utom SD.
I dag meddelade Socialdemokraterna att de går fram själva i valet 2014 - men att de kan tänka sig att samarbeta med alla andra partier, utom SD.

I dag kom Socialdemokraternas besked om hur de ser på regeringsfrågan. Det var väntat, och rätt odramatiskt. Stefan Löfven vill gå till val på egen valplattform. Helst vill han sedan bilda regering med Miljöpartiet, och S kan även tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet. Socialdemokraterna utesluter samarbete med Sverigedemokraterna av ideologiska skäl.

I praktiken innebär det att Löfven säger att regeringsfrågan ska avgöras efter valet, när rösterna är räknade. Får Socialdemokraterna och Miljöpartiet egen majoritet, bildar de regering utan att behöva söka stöd hos andra. När de inte 50 procent måste någon annan majoritet sökas.

Nytt läge i politiken

Det är så det brukar gå till, i Sverige före Alliansen och i de flesta andra länder med flerpartisystem.

Läget i opinionen har varit relativt stabilt under lång tid. Alliansen ligger stadigt under, och har i flera undersökningar haft mindre stöd än S och MP tillsammans. Mycket kan hända fram till valet, men om Alliansen får ett mindre väljarstöd än de rödgröna är det  ett nytt läge i svensk politik. Om inte Sverigedemokraterna ska släppas fram till en verklig vågmästarposition måste blockpolitiken brytas upp. Antingen kan Miljöpartiet byta sida och göra upp med Alliansen – ett alternativ som känns väldigt långt borta idag. Eller så kan Folkpartiet eller Centerpartiet (om de sitter kvar i riksdagen) hitta former för samarbete med Socialdemokraterna.

Vänta på resultatet

Fredrik Reinfeldt leder i dag en svag regering. Alliansen har svårt att få igenom sin politik i riksdagen, och väljer politisk passivitet framför samarbete.

I dag hördes upprörda protester från Folkpartiet och Centerpartiet, ett slags blockpolitikens dödsryckningar. Det är helt naturligt – att öppna för samarbete med S nu skulle vara att sticka kniven i ryggen på Alliansen innan valet ens hållits. Dessutom är det högst osäkert om nuvarande ledning i Folkpartiet, och möjligen även Centerpartiet, sitter kvar efter en valförlust.

Sanningen är dock att något måste hända efter valet om dagens opinionssiffror håller i sig. Antingen backar Reinfeldt från löftet om att inte samarbeta med SD. Eller så måste något parti bestämma sig för att bryta blockpolitiken.

Vi får helt enkelt vänta på valresultatet innan vi vet vem eller vilka som ska regera landet.

Det är knappast något chockbesked.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson