Ledare

Partiledardebatt på marginalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dag går årets första partiledardebatt av stapeln och det ger självfallet en hel del politiska varudeklarationer, inte minst från undergångsdrabbade småpartier. Medan Socialdemokraterna och övriga oppositionen försöker hantera sina egna problem väljer de små borgerliga partierna att satsa på principen att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

Centerpartiet har redan provat allt för att nå sitt mål på 16 procent – cykelkampanj, allsångskampanj, matkampanj, häst­kampanj och clownkampanj. Varje gång man fått upp miljöfrågor på agendan har miljöpartiet gynnats och ungdomar tvivlar på om lägre löner verkligen ger jobb. Opinionskurvans branta lutning består.

Kristdemokraterna har konstaterat att det som behövs är mer fokus på familj och HBT-frågor, som om det var bristen på engagemang som var problemet och inte vad man faktiskt tycker. När de moderata stödrösterna inte längre finns med i opinionsmätningarna blottläggs hålet.

Folkpartiet har ­också gått vidare med sina hjärtefrågor – kärnämnen, kärnkraft och kärnkraftsbestyckade försvarspakter. Sjunkande resultat i skolan följs ­endast upp av löften om att de kommer fort­sätta att försämras. Om fem år menar Jan Björklund att skolresultaten kan ­vara ­regeringens ansvar – något som nog i och för sig kan komma att omprövas som resultaten skulle förbättras.

Trenden blir allt tydligare. Medan de små partierna slåss om att få vara alliansens röst i någon specifik hjärtefråga gör moderaterna det väldigt klart att de är själva alliansen. Man äter upp sina kamrater. De små borgerliga partierna kommer att kämpa emot på det enda sätt de kan – mer av samma, men i lite gällare stämma. Det bäddar för en turbulent tid i politiken framöver.

Aftonbladet
Björn Fridén

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Björn Fridén

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Fridén