ÅSIKT

Putins födelsedag i ett tyst Ryssland

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I dag är det Vladimir Putins födelsedag. Förra året, när den ryske premiärministern skulle firas, producerade kvinnliga studenter på det prestigefyllda Moskvauniversitetet en ”erotisk födelsedagskalender” till ­honom. ”Vad sägs om en tredje gång?” frågade ”Fröken Februari” dubbeltydigt med putande mun. Och så blev det också: Vladimir Putin kommer att kandidera till att bli Rysslands president 2012.

Förra året dök även en annan kalender tillägnad Vladimir Putin upp. Den var också gjord av kvinnliga studenter, men i svarta kläder (inte underkläder) och med munnarna förtejpade: ”Vem dödade ­Anna Politkovskaja?” undrade en av dessa ­kalenderfröknar.

I dag är det inte bara Putins födelsedag utan även fem år sedan den ryska journalisten ­Anna Politkovskaja mördades. Hon hade varit och handlat, åkte upp till lägenheten, lämnade matkassar och återvände sedan ner för att hämta resten. När hissdörrarna öppnades på bottenvåningen avfyrade ­någon fyra skott, det sista mot hennes huvud från mycket nära håll. Vad man i Ryssland kallar ett kontrolnyi vystrel: det var en ren avrättning.

Den eftermiddagen förlorade världen en av sina modigaste journalister och Ryssland en av sina främsta kritiker av Putin och av kriget i Tjetjenien. Politkovskaja skrev om mördandet, korruptionen, den ryska statens inkompetens och det ryska samhällets apati. Fem år efter mordet har fortfarande ingen ­gärningsman dömts och kommittén för skydd av journalister bedömer Ryssland som ett av världens farligaste ­länderna för yrkesgruppen.

Det är talande att Natalia Estemirova, den första att ta emot priset till minne av Anna Politkovskaja, i dag också är mördad. Laglösheten och våldet fortsätter.

Samtidigt firar Putin sin femtionionde födelsedag.

Och snart sin tredje period som rysk president.

ARTIKELN HANDLAR OM