ÅSIKT

Han måste stå upp mot Borg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Hårdare regler för banksektorn är nödvändigt”

Foto: Foto: jonas bilberg och urban andersson
BÄSTISAR Regeringen borde slita av de ideologiska skygglapparna när det gäller SBAB. Och då gäller det att finansmarknadsminister Peter Norman vågar utmana ”chefen” Anders Borg.

Banken gör ditt bolån extra dyrt, rapporterar Aftonbladet i dag. Gapet mellan riksbankens reporänta och bankens låneränta har ökat kraftigt och bankerna skyller på det nya regelverk som ska förhindra en ny finanskris, även kallat Basel III.

Att bankerna snyftar och försöker skylla på nya regler är inget nytt. Så gör de alltid. Men hårdare regler för banksektorn är nödvändigt. Europeiska banker måste bli mindre känsliga för risk. Och det borde gå utan att det blir dyrare för konsumenterna: när bankerna blir mindre riskkänsliga behöver ägarna inte kräva lika höga vinster.

Kunde pressa priserna

I Sverige dominerar fyra storbanker helt. Bankerna har länge kunnat krama fram stora vinster ur bristen på konkurrens, sedan regeringen beslutade sig för att sälja den statliga bolånebanken SBAB har det blivit ännu lättare.

Statliga SBAB kunde tidigare, i alla fall på bolånesidan, pressa priserna. Men det uppdraget försvann när Sverige fick en borgerlig regering. SBAB skulle säljas.

Ingen har förstås velat köpa SBAB i dessa finanskristider. Men sedan det sattes upp på statens säljlista har det förlorat sin roll som prispressare.

De anställda fick högre bonus

SBAB är ingen ängel och självklart är det problematiskt att bolaget år 2005 vrålade ”låna upp till 95 procent till samma låga ränta!”, eller att det gav högre bonus till anställda ju mer pengar de lånade ut. Men att den svenska lånefesten måste stävjas med regleringar och avskaffande av galna ersättningssystem är inte ett argument mot att vi bör ha en statlig bank med uppdraget att pressa ner oskäliga räntor.

Finansmarknadsminister Peter Norman har tidigare sagt att frågan om konkurrens är viktig. Men i november menade han plötsligt att målet att få in så mycket pengar som möjligt till statskassan vid en försäljning av SBAB ska överordnas allt annat.

Och visst, det måste vara svårt för Norman att stå upp mot Anders Borg. De är trots allt bästisar.

Peter Norman hade varit medlem i Moderaterna i fyra dagar när det meddelades att han skulle bli minister. Och har man fått sitt jobb direkt från Anders Borg, kan det nog vara svårt att ifrågasätta honom.

Kan införa vinstskatt

Anders Borg har flaggat för att bankerna ska regleras hårdare, kanske ska till och med vinstskatt för banker införas. Det är bra. Nu borde regeringen slita av sig de ideologiska skygglapparna även när det gäller SBAB.

Att göra det är Normans jobb. Oavsett hur bundis han är med Anders Borg.

KK