Ledare

Centerledaren blir Reinfeldts problem

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Lööfs mandat handlar om att profilera partiet”

Reinfeldt får häcken full  Om Annie Lööf blir Centerns nya partiledare får statsministern jobba hårt för att hålla ordning och reda i regeringsbygget.
Reinfeldt får häcken full Om Annie Lööf blir Centerns nya partiledare får statsministern jobba hårt för att hålla ordning och reda i regeringsbygget.

Den ekonomiska krisen och det parlamentariska läget står säkert högst på listan över problem som kan få Fredrik Reinfeldt att vakna om natten. Men Centerpartiets ­ledarskifte kommer antagligen inte långt efter.

Bytet av centerledare är nämligen inte någon intern partiangelägenhet. För en pressad statsminister med ansvar för ett komplicerat regeringsbygge måste valet av Lööf vara lika välkommet som en åskskur under höskörden.

Att centerdistrikt efter centerdistrikt ­ratat Maud Olofssons kandidat Anna-­Karin Hatt visar att priset för regeringssamarbetet börjar bli för högt. Annie Lööfs mandat handlar om att profilera partiet, och om att ta plats.

Förväntar sig en post

Ingen skulle vara gladare än Reinfeldt om han kunde klara sig utan Center­partiet. Men så ser verkligheten inte ut.

Alltså måste statsministern skapa plats för Lööf – om hon nu blir vald – i sin regering. Som nyvald partiledare förväntar sig Centerns stjärnskott minst en post som ­departementschef.

Ska hon ersätta Maud Olofsson som ­näringsminister? En leende Lööf antydde i går att Olofsson kommer att få sparken, men i en uppflammande lågkonjunktur skulle Reinfeldt nog känna sig tryggare med en mer lojal och erfaren politiker som chef för näringsdepartementet.

Är ingen miljöpolitiker

Chef på jordbruksdepartementet? Knappast. Centern har inte råd att göra sig av med Eskil Erlandsson, som mer än någon annan representerar banden till partiets tradition. Miljödepartementet vore en lösning, men Annie Lööf har inte utmärkt sig som miljöpolitiker. En övertygad nyliberal kan varken bättra på regeringens eller Centerns gröna profil.

Reinfeldts bekymmer slutar dock inte när han funnit en plats för den nya centerledaren. Hon kommer att vilja ha med sig sina supportar till regeringen.

I värsta fall tvingas statsministern stuva om helt och hållet i sitt känsliga regeringsbygge. Det betyder nya förhandlingar, och nya krav från de andra regeringspartierna.

Jagar uppmärksamhet

Ledarskiftet i Centern innebär dess­utom en påminnelse om att basen för den borgerliga alliansen förändras.

För sju år sedan skapade skogspromenader hos Maud Olofsson och fika i Göran Hägglunds berså bilden av fyra partiledare som trivdes tillsammans. Nu är Lars Leijonborg borta. Maud Olofsson är på väg ut och frågorna om Göran Hägglunds framtid blir allt mindre diskreta.

Kvar blir Fredrik Reinfeldt, och Anders Borg. Tillsammans ska de hantera tre små partier i allt mer desperat jakt på uppmärksamhet, och väljare. Det är utsikter som kan skaka Reinfeldts livsverk. Inte konstigt om det stör nattsömnen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!