Vad är poängen med C?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det var ett samspelt gäng som gång på gång uppvisade klara stå-upp-kvaliteter”.

Det tyckte i varje fall Alliansens egen hemsida om de fyraborgerliga partiledarna, när de framträdde på centerstämman i Åre.

Annie Lööf är krönt till ny Centerledare. Precis som på Socialdemokraternas kongress fanns bara en kandidat. Ingen utmanade, ingen protesterade även om Europaparlamentarikern Lena Ek till och med lyckades framställa det som en storsint gest att hon inte kandiderade. Hon vill, som det heter, släppa fram någon yngre.

I morgon börjar det vanliga politiska arbetet. För Annie Lööf innebär det att peta ett, eller flera, statsråd för att själv kunna ta plats i regeringen. För Centerpartiet betyder det att man återgår till sin vanliga skuggtillvaro bakom Moderaterna.

För trots att Annie Lööf i sitt tal sa att Sverige behöver Centerpartiet mer än någonsin är det ännu höljt i dunkel vad man i så fall har att erbjuda. Några konkreta besked gav varken stämman eller den nya partiledaren.

Kvar återstår fortfarande frågan: vad är poängen med Centern?

Valet av ny partiledare har gett lite andrum, men frågan måste ändå besvaras. Hittills har partiet prövat att vara ett landsbygdsparti, ett miljöparti och ett hippt Stureplansparti. Ingenting har fungerat.

Orsaken är förmodligen existentiell. Centerpartiet fyller idag ingen funktion i samhället. De finns, men ingen vet riktigt varför.

Den gamla landsbygds- och folkrörelsecentern ligger idag närmare Socialdemokraterna och Håkan Juholt än Annie Lööf. Som miljöparti är Centerpartiet numera ett skämt efter beslut om vargjakt och att öppna förbygget av ny kärnkraft. Som Stureplansparti har man problemet att både Moderater och Folkpartister har mer dragningskraft på storstadens väljare.

Kvar finns Annie Lööf. Efter stämman får man intrycket att hon är poängen med Centern.

Frågan är bara hur länge det räcker.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.