ÅSIKT

Saab - en uppstickare som inte ger sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

För många måste hovrättens beslut att acceptera Saabs rekonstruktionsansökan ha kommit som en blixt från klar himmel.
Experterna har varit tvärsäkra. Hovrätten skulle aldrig acceptera Saabs ansökan. Företaget hade försuttit sina chanser vid den förra konkursen. Och Mullers förtroende var sedan länge förbrukat.
De anställda som envist vägrat att ge upp tron på en framtid för sitt företag har fått finna sig i att målas ut som lättlurade offer. Godtrogna, men hopplöst verklighetsfrämmande när de trott att fabriken ännu en gång skulle komma att producera Saab-bilar.
Nu har de anställda i Trollhättan i vart fall fått sällskap av tre av domarna i hovrätten för västra Sverige. Företagets begäran om ett skydd mot de akuta kraven på konkurs beviljas.
Försöken att rädda Saab är fortfarande ett mycket riskabelt företag. Det konstaterar också hovrätten i sitt utslag. Mycket kan gå fel, och också i bästa fall ligger bilmärkets osäkra öde i händerna på de kinesiska myndigheterna.
Men det finns en möjlighet att det kommer att fungera. Det är den bedömning hovrätten gjort. Och den möjligheten är det bästa både anställda och leverantörer har att hoppas på.
Och det bästa för Sverige.
Anette Hellgren, ordförande för Unionen på Saab, rapporterar om glädjetjut i korridorerna. Håkan Skött, IF Metall, hoppas på "lite lugn och ro" både för företaget och för de anställda.
Det är inte svårt att förstå. De senaste veckorna har varit en kamp mot klockan i Trollhättan.
Den kommer att fortsätta, om än en smula mindre desperat. För sanningen är naturligtvis att allt det svåra återstår.
Att driva affären med Pang Da och Youngman i hamn. Att betala underleverantörernas räkningar, och återuppbygga det förtroende som gått förlorat.
Och kanske framför allt, att ännu en gång övertyga bilköpare i Sverige och i världen om att Saab är ett bilmärke att räkna med.
En stöddig uppstickare som vägrar ge sig.