Mejla

Anders Lindberg

Högern respekterar inte väljarnas röster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Speed kills. Hastighet dödar. Denna politiska devis tillhör James Carville, legendarisk valstrateg bakom Bill Clintons presidentvalskampanj 1992.

Från början kom uttrycket från en vägskylt - "Hastighet dödar. Sakta ner.". Men för Carville blev det ledordet i en ny typ av politisk strategi. Med TV och radio som rapporterade dygnet runt blev snabbhet och aggressivitet avgörande för vem som vinner. Och 1992 fanns varken Twitter eller Facebook - i dag är det värre.

För att förstå Moderaternas strategi är James Carville en bra vägvisare. Clintons mediestrategi sammanfattades för övrigt i tre rubriker - attack, attack och attack.

Och sedan i måndags har det onekligen gått undan.

Djupt olustigt

Redan på valnatten krävde Ulf Kristersson (M) regeringens avgång. Det var verkligen musen som röt. Moderaterna hade då tappat mest av alla partier och Alliansen såg ut att bli mindre än de rödgröna.

Men Kristerssons krav var formulerade i förväg och del av en långsiktig strategi för att sprida osäkerhet och få initiativet. Han hävdade helt fräckt att Alliansen var större än de rödgröna trots att han bevisligen hade färre mandat.

Denna lögn såldes in till media som ”ena sidan av myntet”. Rödgröna säger att de är störst men Alliansen säger också att de är störst så sanningen ligger nog någonstans mittemellan...

Ingen rök utan eld, och så vidare.

Samtidigt med denna smått surrealistiska argumentation driver Moderaterna även linjen att minsta block självklart ska få regera och att socialdemokraterna ska bli ett stödparti.

Men tänk lite på vad de faktiskt säger.

Finns det inte något djupt olustigt i tanken att det block som samlat flest röster ska bli stödparti åt det minsta blocket? Det är både odemokratiskt och brister i respekt för väljarnas vilja.

I morgon börjar det

På torsdagen inleder talman Andreas Norlén arbetet med att ta fram förslag till nästa statsminister. I sin nya roll står han över partipolitiken och ska lyssna på alla partier. Det är ingen lätt uppgick och tidigare talmän har lyckats få förtroende både från höger och vänster.

Antagligen kommer första frågan att gå till Ulf Kristersson. Det finns ett potentiellt blåbrunt regeringsunderlag i riksdagen och antagligen vill både Kristdemokraterna och Moderaterna försöka utnyttja det.

Men den tunga bollen ligger hos Centerpartiet och Liberalerna. Det finns en icke-konservativ majoritet i riksdagen och 82 procent av väljarna röstade inte på SD. Det borde gå att få ihop en annan regering.

Hastighet dödar, James Carville hade rätt i det. Och Moderaternas ta-inga-fångar-stil har än så länge gett dem initiativet i debatten. Men till slut måste varje politiker värd namnet lämna presskonferensen och börja räkna röster.

Sen kvarstår enkel matematik: Alliansen är bara största block om de räknar in Sverigedemokraternas röster.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM