Statsminister utan kontroll

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

4 juli 2008. Det var en irriterad statsminister som kommenterade FRA-debatten ombord på havsforskarnas M/S Aurelia. ”Det här har inte handlat om sakfrågor”, sa Fredrik Reinfeldt till Rapport. Han skyllde på upphetsad media och okunniga kritiker.

Sned strategi

Syftet med båt-turen var att lära sig mer om havsmiljön, men trots att Reinfeldt intresserat studerade tångruskor och musslor så tvingades han svara på frågor om avlyssning. Mediestrategin gick snett.

Fredrik Reinfeldt har tappat kontrollen över både humöret och sakfrågan. Stormen mot FRA-lagen skakar uppenbarligen statsministern.

Frontalangrepp

Reinfeldt hade kunnat medge misstag och förklarat att han respekterade den oro som finns. Att regeringen är beredd att se över frågan igen.

I stället blev det ett frontalangrepp som var både oklokt och osakligt.

Carl Bildt beskriver på sin blogg den betydelse som FRA har för svensk utrikes- och säkerhetspolitik. När förtroendet för myndigheten faller så kan också verksamheten äventyras. Reinfeldts agerande gör situationen värre. Han förvärrar regeringens kris i en fråga som gäller rikets säkerhet.

Dessutom kommer statsministern med rena felaktigheter. ”Det handlar om utrikesrelaterade företeelser av mer diffus art och är inte kopplat till individer”, sa Reinfeldti går. Varför skulle det då behövas en hel lag om hur FRA ska hantera personuppgifter?

Debatten fortsätter

Antingen vet inte statsministern vad FRA sysslar med eller så ljuger han. Frågan är vad som är värst.

FRA-debatten kommer att fortsätta i Almedalen nästa vecka. Fredrik Reinfeldt behöver ha bättre svar än ombord på M/S Aurelia, annars kan signalspaningen överskugga återlanseringen av alliansen.

ME

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN