Mejla

Eva Franchell

Filippa Reinfeldt lurade på oss Nya Karolinska

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Filippa Reinfeldt sitter numera i koncernledningen för privata vårdjätten Aleris.
Filippa Reinfeldt sitter numera i koncernledningen för privata vårdjätten Aleris.

LEDARE

Det är så dags nu. Åtta år senare väljer Filippa Reinfeldt att ta avstånd från avtalet om Nya Karolinska.
Fram till 2040 beräknas sjukhuset kosta oss över 61 miljarder kronor. Hur många canceroperationer hade inte det räckt till?
Bygget av Nya Karolinska har kantats av skandaler och ökade kostnader. Nu senast avslöjar SVT att bara advokatkostnaderna för att skriva sjukhusavtalet har gått loss på 120 miljoner kronor. Hur många sjuksköterskor hade inte fått en rejäl löneökning för de pengarna?

Räkningarna har rullat in

Filippa Reinfeldt var moderat sjukvårdslandstingsråd när Stockholms läns landsting lämnade över ansvaret för sjukhusbygget till byggbolaget Skanska och brittiska Innisfree. De privata företagen fick därmed fria händer att låna pengar, bygga sjukhus och sköta driften. Det var moderaterna som drev på affären, för dem var det viktigt att få till en privat lösning.
Och nog fick man en privat lösning alltid. Skanska som var ensam budgivare tog hem hela affären 2010 och sedan dess har räkningarna rullat in. För tillbyggnader, fastighetsskötsel, konsulter, advokater och räntor på banklånen. Det handlar om miljarder i bara räntekostnader.

Varför väntade Filippa Reinfeldt?

Nu säger Filippa Reinfeldt att hon hellre sett en annan finansieringsmodell. Hon menar att hon aldrig varit någon varm anhängare av offentligt och privat samarbete. Kanske var det därför hon duckade för alla frågor så länge hon var landstingsråd. Men varför väntade hon så länge, varför stoppade hon inte vansinnet innan det var för sent? Hon hade makten, så varför utnyttjade hon den inte?
Men alla skyller på någon annan numera. Catharina Elmsäter Svärd var finanslandstingsråd och brukar ofta få skulden. I dag är hon vd för Sveriges Byggindustrier och vill inte kommentera bygget av Nya Karolinska. En del menar att det var konsulter som drev igenom affären, andra hävdar att Socialdemokraterna var med på det hela.

Kan avgöra landstingsvalet

Egentligen spelar det ingen roll. Ingen av de som var inblandade i sjukhusbygget kan komma undan ansvar. Inte heller Filippa Reinfeldt.
För här står vi nu i dag. Alliansen styr i Stockholm, Skanska redovisar en vinstmarginal för bygget på skyhöga 17 procent medan sjukhuset knappast har anpassats för de sjuka. Vi läser om minskat antal förlossningsplatser, en akutmottagning som gapar tom och cancersjuka som dör i väntan på operation. Nya Karolinska kan mycket väl avgöra valet i landstinget. En SVT-undersökning visar att var sjunde stockholmare kan tänka sig att byta parti på grund av Nya Karolinska. Det är framför allt pensionärerna som tröttnat på Alliansens sätt att sköta sjukvården.

Inför valet försöker Moderaterna förstås krishantera. Det nya finanslandstingsrådet Irene Svenonius tar avstånd från sjukhusavtalet och Filippa Reinfeldt beklagar, men det räcker inte. Stockholmarna vill inte ha fler ursäkter, de vill ha sjukvård för sina skattepengar.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdpolitik

NKS, Nya Karolinska Solna

Filippa Reinfeldt

Moderaterna

Irene Svenonius