Mejla

Eva Franchell

Angelina Jolie knockade Magdalena Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De gav oss största överraskningen i veckan.
Foto: AP
De gav oss största överraskningen i veckan.

Magdalena Andersson får ursäkta. När Angelina Jolie lämnade in sin skilsmässoansökan bleknade den svenska finansministern och hennes budget.

I veckan som gick var det Angelina Jolie och Brad Pitt som gav oss den största överraskningen.

Efter tio år och sex barn är skilsmässan ett faktum. Världens mest kända kärlekshistoria är över och genast är det Brad som får sympatierna. Angelina har alltid varit läskig, säger en kollega. Någon annan tycker att Brad ändå är den bättre skådespelaren.

Angelina kräver ensam vårdnad om barnen, hon har anlitat en av Hollywoods toppadvokater och skälen för skilsmässan sipprar ut via kändistidningar och skvallersajter. Brad Pitt missbrukar marijuana och alkohol. Han är aggressiv, har bråkat med sonen och med stor sannolikhet har han också varit otrogen med skådespelarkollegan Marion Cotillard.

Angelina är uppenbarligen förbannad och sannolikt är han en skit.

Men amerikanska medier lägger ändå skulden ömsom på Angelina och ömsom på Marion. De menar att det är kvinnornas fel, men i själva verket är det nog Brad som saknar moralen.

I dessa lögnartider när en amerikansk presidentkandidat kan stå och ljuga hur som helst är det extra viktigt att hålla på moralen. Att veta skillnaden mellan rätt och fel.

I somras var jag ledig i flera månader för att vara med min stora familj. Många  nyheter flög förbi, men det var några som fastnade och blev samtalsämnen runt vårt köksbord. Vi pratade till exempel om gymnasieminister Aida Hadzialic som körde rattfull. Hon tog konsekvenserna när hon lämnade regeringen och för det fick hon mängder av beröm.  Hon kommer tillbaka, skrev folk på Twitter och menade att hon hade ryggrad.

Men inte hade hon moral när hon satte sig i bilen efter ett par glas vin. Hon gjorde fel, hon kunde ha kört ihjäl ett litet barn.

Det handlar inte om att klara poliskontrollen. Den som har moral sätter sig aldrig bakom ratten efter ett par glas vin.

Miljöminister Karolina Skog är en annan regeringsmedlem med en alldeles egen privatmoral. Hon väljer nämligen att cykla utan hjälm och inte bara det. Hon argumenterar mot cykelhjälmen i flera intervjuer. Skälen är lika flummiga som en miljöpartist, bland annat menar hon att folk från Malmö tycker att det är helt naturligt att cykla utan hjälm.

Men Malmöbor är inte dumma. De vet att hjälmen räddar liv.

Varje år skadas 2 000 cyklister allvarligt i trafiken. Oftast är det huvudet som får ta värsta smällen och det är därför vi har lag på cykelhjälm för barn upp till 15 år.

Karolina Skog kunde vara ett föredöme för barnen, men hon föredrar att rädda frisyren.

Precis som Aida Hadzialic eller för den delen Brad Pitt väljer hon den egna tillfredsställelsen framför ansvaret för andra.

Även i individualismens tid borde vi vara mer aktsamma om varandra.

Av: Eva Franchell

Publicerad: