ÅSIKT

Ryssland skickar gorillor på media

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ramzan Kadyrovs hälsning på Instagram.
LEDARE

I förrgår kväll blev Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren attackerad i delrepubliken Ingusjien i ryska Kaukasus. Hor var på väg i en buss till Tjetjeniens huvudstad Grosnyj med andra journalister och människorättsorganisationen Kommittén mot tortyr.

Enligt Sveriges Radio angreps bussen av ett trettiotal maskerade män som bland annat skrek: ”Ni är terrorister, inte journalister”. Sen brände de bussen.

Maria Persson Löfgren skadades lätt i benet men är i säkerhet och mår efter omständigheterna väl.

Styr med järnhand

Även om den ryska regimen ogillar att media rapporterar från Kaukasus är det ovanligt att utländska journalister angrips.

Tjetjenien styrs med järnhand av Vladimir Putins marionett Ramzan Kadyrov som bland annat håller sig med en egen privat armé. Det är knappast sannolikt att en attack som denna skett annat än på hans uppdrag.

Budskapet är svårt att missa: sluta rapportera, annars ...

Ramzan Kadyrov fungerar som Putins attackhund mot alla som utmanar presidenten. Den 31 januari la han ut en bild på Instagram som visar tidigare premiärministern och oppositionsledaren Mikhail Kasyanov genom ett kikarsikte.

Tyvärr bara början

Den 17 januari poserade han på Instagram tillsammans med en mycket stor och mycket arg sibirisk fårhund med texten: ”Tarzan hatar utländska hundar... Särskilt amerikanska”.

I posten publicerades även namn på flera framstående oppositionella, bland annat Igor Kalypin, ordförande i Kommittén mot tortyr.

Ryssland har redan vridit om armen på större delar av landets medier, nu verkar de även vilja tysta den internationella pressen.

Tyvärr är nog attacken på Sveriges Radios korrespondent bara början.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM