ÅSIKT

Strumpor ska inte kosta 6 000 kronor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Ska ett landsting ­verk­ligen betala 6 000 kronor för ett par stödstrumpor? Ja, tydligen. I alla fall om standardstrumporna av någon anledning inte fungerar.

Det är SVT som i går kunde berätta hur kostnaderna för Stockholmslandstingets upphandling av förbrukningsartiklar som till exempel stödstrumpor skenar. Avtalet med företaget Onemed som slöts 2014 skulle ha kostat skattebetalarna en halv miljard på fem år.

Haft tidigare affärer

Nu visar det sig att prislappen redan efter ett år är uppe i 465 miljoner, nästan hela summan för fem år. Fortsätter det på den vägen kommer kontraktet att bli dyrt, väldigt dyrt.

Någonting gick uppenbarligen väldigt fel när Stockholms läns landsting gjorde sin upphandling. Och egentligen borde det inte komma som någon överraskning. Landstinget har nämligen haft affärer med Onemed tidigare.

Året före upphandlingen, 2013, levererade Onemed förbrukningsvaror för 390 miljoner till landstinget i Stockholm. Frågan är hur landstingets upphandlare tänkte när de utan vidare accepterade att räkningen kunde bantas med nästan tre fjärdedelar?

Kan bli ett verktyg

Upphandling av varor och tjänster till den gemensamma sektorn är en jätte­affär. Tillsammans handlar stat, landsting och kommuner varor och tjänster för över 600 miljarder varje år. Regeringen har både lanserat en nationell strategi för upphandling och föreslagit ökade möjligheter att ställa krav på till exempel ­arbetsvillkor.

Rätt använt kan upphandlingskrav ­både bli ett sätt att spara pengar och ett verktyg i samhällsutvecklingen. Men då kan det inte gå till som i Stockholms läns landsting. Det hjälper inte om anbudet ser billigt ut, om de verkliga kostnaderna skenar och om ett par strumpor faktiskt kostar 6 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM