ÅSIKT

Pinsamt dåligt – Kinberg Batra

Foto: Anna Kinberg Batras prestation i gårdagens partiledardebatt var stentrist. Substanslösa repliker levererades mekaniskt och resulterade i ett blekt framförande.
LEDARE

10 oktober 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partiledardebatten

Det var, som ni som läser den här sidan vet, partiledardebatt i SVT i går. Riksdagens åtta partiföreträdare diskuterade skola, integration, klimat och försvar.

Trots att det är halvtid i mandatperioden kändes det stundtals som valrörelse. Känslorna svallade, särskilt hos Jimmie Åkesson som var superkränkt över att Stefan Löfven kallat hans partikamrater för både fascister och rasister. Åkesson var så kränkt att han hade plitat ned alla tarvligheter på en lång pappersrulle. Det var kvällens kolbit.

Kan inte tala klarspråk

Stefan Löfven svarade med att säga att SD är ett ”nazistiskt parti i rötterna”.

Efter tv-sändningen meddelade partiet, som uppstod ur rasistiska Bevara Sverige svenskt vars första ordförande hämtades från nazistiska Nordiska rikspartiet, att de kommer att KU-anmäla statsministern.

Trots en hel del käbbel var det en sak som alla ville ha ett tydligt svar på i debatten: regeringsfrågan.

Moderaterna har sedan Alliansens tillkomst i valrörelsen 2006 gjort regeringsbildandet till valfrågan nummer ett.

Nu verkar de falla på eget grepp. Anna Kinberg Batra vägrar tala klarspråk om hon kan tänka sig att leda en regering med stöd av Sverigedemokraterna. I SVT:s partiledardebatt blev hennes slingrande direkt komiskt.

Radade upp skandaler

Till och med Ebba Busch Thor överglänste moderatledaren i debatten. Hon gjorde Åkesson svarslös när hon radade upp den senaste veckans rasistiska och antisemitiska skandaler av SD-företrädare. Sådant skapar knappast det förtroende som behövs för att kunna regera ihop, konstaterade KD-ledaren.

Annie Lööf är numera både säker och cool i debattsammanhang och framstår allt mer som den bäst lämpade för att leda en eventuell Alliansregering.

Det säger ganska mycket om Anna Kinberg Batras bleka prestation. Mekaniskt levererade repliker som att ”ingen borde utsätta någon för en dålig skola” är sanslöst substanslösa.

Politik är inte ”hä hä och häpp häpp” men behöver för den skull inte vara stentrist.

Vill ta hjälp av SD

Dessutom förstår alla vad Kinberg Batras icke-svar i regeringsfrågan betyder. Hon vill att Moderaterna ska återta regeringsmakten med stöd av SD.

Ingen retorik kan prata bort det historiskt unika om en svensk regering skulle vara beroende av ett parti med rött­er i nazismen. Varför hon gör det valet måste Anna Kinberg Batra kunna svara på.

ARTIKELN HANDLAR OM