Mejla

Somar Al Naher

Barn behöver möta män på förskolan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Genuspedagogik i all ära. Men så länge ungarna uppfattar barnomsorgen som kvinnogöra kan vi snacka jämställdhet hur mycket vi vill. Bara fyra procent av årsarbetarna i förskolan är män. Och så har det sett ut under lång tid.

Problemet är att det är för få män som söker sig till förskolelärarutbildningen. I hela Sverige var det färre än tio procent som i våras sökte sig till programmet. Och många kommer att hoppa av halvvägs. Varför det ser ut så är det ingen som vet exakt. Det görs inga uppföljningar kring avhoppen. Kanske är det därför vi står och stampar.

Känner sig utsatta

Mats Olsson är förskolelärare och kursansvarig på Malmö Högskola. Han tror att männen känner sig utsatta på grund av misstänksamheten som riktas mot dem. Inte minst pedofilianklag­elser. Något som studenterna möter ­redan under sin praktik på förskolorna. Olsson är besviken på att det inte görs mer.

– Jag gick ju min utbildning på 70-talet. Det var en väldigt ­optimistisk tid när det ­gällde jämställdhet och det var många som sa att om 20 år kommer det nog att vara ­fifty-fifty­ när det gäller kvinnor och män på förskolan, säger han till Ekot.

Vi vuxna måste skärpa oss

Malmö är ett lite ljus i mörkret. Åtta procent av förskoleanställda är män. Här har man upptäckt att om det redan finns män på en arbetsplats så söker sig fler dit och fler stanna kvar.

Att det blir fler män på en kvinno­dominerad arbetsplats kommer inte att i sig leda till ökad jämställdhet. Precis som alla andra arbetsplatser krävs det ett hårt arbete kring könsroller, förväntningar och arbetsfördelning.

Men om vi vill lära våra barn att kön inte styr vad man vill göra och vem man vill vara så måste vi vuxna skärpa oss. För det här duger inte.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Förskolebarn

Jämställdhet

Somar Al Naher