Tidsgränser gör inte någon frisk
Uppdaterad 2016-02-18 | Publicerad 2016-02-17
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Emelie Holmquist blogginlägg om vad hennes svårt sjuka mamma tvingades gå igenom kom 2010. Orden skar genom våra sinnen.
– Jag har gråtit. Ja, jag har bölat som ett barn.
Mamman hade nått tidsgränsen och omfattades inte längre av sjukförsäkringen.
– I dag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet. Nu ska jag berätta om de senaste fem åren av hennes liv, fortsatte Emelie Holmquist.
Många for illa
Vi var många som frågade oss om det svenska samhället verkligen ska göra så mot sjuka människor. Människoödena är lika många som antalet utförsäkrade. Klart är att många for illa.
Den bortre tidsgränsen var en flopp. Det var på tiden att den avskaffades den 1 februari. Sjuka blir inte friska genom att slängas ut ur trygghetssystem. Efter att reformen infördes 2008 har fallande sjuktal dessutom vänt uppåt. Försäkringskassan rapporterar att ökningen är störst bland kvinnor och hos yrkesgrupper inom vård, skola och omsorg. Kvinnor som i sina jobb bär upp välfärden. En välfärd som präglas av låg bemanning, otrygga jobb och tuffa arbetsvillkor.
Forskare vid Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) föreslår nu att återinföra tidsgränsen och dessutom tidigarelägga den. Det är svårt att se varför det skulle ge effekt den här gången. Mer än oro och sjuka människor som far illa.
Många känner press
Att få ner sjuktalen är helt centralt. Sjukförsäkringen måste utvecklas och effektiviteten i insatserna följas upp på individnivå. Vi behöver också prata om hur situationen ser ut på jobben innan sjukskrivningarna sker. Vi vet att välfärden är underbemannad, att ökad psykisk ohälsa är kopplat till otrygg arbetssituation och att många känner växande press i arbetslivet. För att få ner sjuktalen behövs effektiva åtgärder, inte gamla floppar.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.
Daniel Söderberg Talebi