ÅSIKT

En oetisk affär

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

18 OKTOBER 2007. Thailand vill köpa tolv stycken JAS 39 Gripen från Sverige.

Krasst ekonomiskt är detta en stor framgång för Sverige. Det blir jobb och exportinkomster. Det var nästan rörande att höra de samstämmiga hyllningarna när affären offentliggjordes igår. Utrikesminister Carl Bildt välkomnade beskedet och avfärdade snabbt de journalister som ifrågasatte om affären var etiskt försvarbar.

Förhandlas med militärjunta

Diskussionerna om Thailand och JAS inleddes för flera år sedan, och var en av de punkter den förre thailändske premiärministern Thaksin Shinawatra tog upp när han besökte Sverige i september 2004. Men nu är Thaksin avsatt och affären förhandlas med den militärjunta som grep makten i Thailand för drygt ett år sedan.

Bildt betonade att det inte finns något krav på att länder som köper svenska vapen ska vara demokratier. Han verkade inse hur illa det uttalandet lät och tillade snabbt att regeringen ändå uppskattar att det ska hållas val i Thailand den 23 december i år.

Det är självklart mycket bra att juntan verkar redo att lämna ifrån sig makten. Problemet är bara att kuppen förra året visade hur skör den thailändska demokratin är. Sedan Thailand blev en konstitutionell monarki 1932 har landet upplevt 18 militärkupper. Så fort den politiska makten inte längre fallit militären i smaken har de avsatt de demokratiskt valda ledarna.

Det kan mycket väl hända igen.

Ökat de militära anslagen

Under det senaste året har juntan ökat anslagen till militären med 66 procent. Hade JAS-affären varit möjlig utan dessa pengar? Om svaret är nej på den frågan tjänar Sverige nu pengar på att Thailand blivit en militärdiktatur.

Det är både osmakligt och oetiskt.

Dessutom är Thailand långt ifrån något stabilt land. Under Thaksins tid vid makten genomfördes ett ”krig mot drogerna” som kostade 2 500 människor livet. Misstänkta droglangare avrättades på öppen gata. Kriget fick hård kritik både från thailändska och internationella människorättsorganisationer. Hanteringen utreds just nu av thailändska myndigheter, men det är ännu oklart vilka slutsatserna blir.

Snabb upprustning i Asien

Sedan flera år pågår även en lågintensiv konflikt i landets södra delar. Muslimska separatister vill ha större självständighet mot centralmakten.

Dessa båda faktorer gör att en JAS-affär sannolikt skulle strida mot EU:s uppförandekod för vapenhandel. Koden slår fast att exporten bör stoppas om den ”kan komma att användas för internt förtryck” eller övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Det pågår just nu en snabb upprustning i Asien. Länder som Kina, Indien, Pakistan och Burma har ökat sina försvarsutgifter radikalt under 2000-talet.

Sverige borde inte bidra till den utvecklingen.