Ledare

Fred på jorden en underordnad fråga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

skolan och afghanistan i skuggan Om varje fråga ska handla om huruvida Sverigedemokraterna är vågmästare eller inte, då kommer politiken i riksdagen att hamna i skymundan.
skolan och afghanistan i skuggan Om varje fråga ska handla om huruvida Sverigedemokraterna är vågmästare eller inte, då kommer politiken i riksdagen att hamna i skymundan.

LEDARE

5 OKTOBER 2010. Riksdagens öppnande

De politiska nördarnas julafton. Ja, aldrig någonsin tidigare har väl ett talmansval uppmärksammats som det som genomfördes i går.

I dag öppnar riksdagen och risken är nu att varenda fråga fortsättningsvis kommer att beskrivas som ett läggspel. Att taktik och konspirationsteorier kommer att föregå varje omröstning så att sakfrågorna helt kommer bort. Politiken riskerar då att bli ett projekt för de få utvalda som orkar följa med i turerna kring några procent här och en Sverigedemokrat där.

Då är det snart ingen som kommer ihåg vad riksdagen egentligen handlar om: Afghanistan, till exempel. Sverige har i dag 500 man som riskerar livet varje dag i striderna i Afghanistan. I höst ska riksdagen ta beslut om deras framtid. De rödgröna vill börja ta hem soldaterna medan alliansregeringen tvärtom vill skicka fler soldater. En svår fråga för riksdagsledamöterna, en fråga om liv och död.

Men i medierna handlar den snarare om hur Sverigedemokraterna kommer att ställa sig i riksdagsomröstningen om Afghanistan. Fred på jorden blir så att ­säga en underordnad fråga.

Riksdagsledamöterna ska ta beslut om skolan i höst. Hittills har diskussionen mest handlat om när eleverna ska få betyg, i årskurs sex eller sju? Och så givetvis vad Sverigedemokraterna kommer att kräva för att gå med den ena eller andra.

En blocköverskridande överenskommelse skulle kunna skapa lugn och ro i skolan. Nu riskerar den att plottras bort i ett dividerande kring Sverigedemokraternas olika möjligheter att påverka i en så pass marginell fråga som betygen.

I höst kommer klimatet upp inför FN-mötet i Mexiko senare i år. Men kan vi få en debatt om glaciärer som smälter och öknar som sprider sig? Kan vi få en debatt om sjukförsäkringarna, en fråga med nerv som engagerar många människor? Vi minns alla hur svårt sjuka Annica Holmquists öde störde Fredrik Reinfeldts valspurt. I vår kommer socialförsäkringsutredningen att presenteras, men orkar riksdagsledamöterna följa upp den och prata om de svårast sjuka?

I den symbios av politik och media som nu dominerar debatten riskerar kött och blod att försvinna till förmån för taktiska beräkningar. Och de kommer alltid att gynna Sverigedemokraterna – det parti som aldrig brytt sig särskilt mycket om människovärde.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!